Επιστροφή στο Κυριακάτικο τραπέζι μετά από αυτό της 25ης Μαρτίου με κάτι απλό στην γεύση και στην μαγειρική.
Επιλέγουμε μια συνταγή για τυρόπιτα, χωρίς φύλλο, αυτή με τα «ματάκια» ή αλλιώς «χαρούμενη τυρόπιτα» με μόνο τρία υλικά ενώ για γλυκό τρατάρουμε χαλβά σιμιγδαλένιο, αφήνοντας στην άκρη την ζάχαρη.
Καλή όρεξη.
Τυρόπιτα «ματάκια» – η χαρούμενη τυρόπιτα
Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)
1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
8 – 9 μεσαία αβγά
3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
προσοχή
Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει.
Μην την παραψήσουμε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.
Tip
Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της «τσαντίλας» είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσουμε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά).
Ότι κι αν επιλέξουμε φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Επίσης πρέπει το τυρί να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό.
Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό.
Αν προσθέσουμε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται «στουπί», βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της.
Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί.
Συνοδεύουμε την τυρόπιτα μας με σαλάτα της επιλογής μας.
Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook
Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς ζάχαρη
Υλικά
1 κοντό ποτήρι ηλιέλαιο (σχεδόν ενάμιση δάχτυλο κάτω από το χείλος του ποτηριού)
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
σχεδόν μιάμιση χούφτα χουρμάδες και μία μικρή χούφτα από: σταφίδες ξανθές (Κορινθιακή σταφίδα), σταφίδες μαύρες, cranberries, μύρτιλα.
ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς (σχεδόν μία μικρή χούφτα από κουκουνάρια, φουντούκια και αμύγδαλα)
4 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα
Προεργασία
Ξασπρίζουμε τα αμύγδαλα, στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το φυσικό χυμό.
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε σχεδόν 2 ποτήρια από το χυμό πορτοκάλι μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα για 10΄.
Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε δυνατή εστία, γυρνώντας τους διαρκώς για να μην «αρπάξουν», αφού πρώτα έχουμε χωρίσει τα αμύγδαλα στα δύο και έχουμε κόψει τα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια.
Προσοχή
Τους αφαιρούμε από το σκεύος αμέσως γιατί αν μείνουν, τραβούν τη θερμοκρασία του σκεύους και μπορεί να μας καούν, παρότι η εστία μας είναι σβηστή.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο.
Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα εφαπτόμενη στον πάτο της κατσαρόλας. Η εστία μας είναι σε μεσαία ένταση.
Θέλουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί σιγά σιγά ώστε να προλάβει να βράσει, να ψηθεί. Έτσι ο χαλβάς δεν θα λασπώσει και θα είναι σπυρωτός και αφράτος. Όταν αφρατέψει, θα έχει πάρει ωραίο ροδαλό χρυσαφί χρώμα.
Τότε, προσθέτουμε το ζωμό με τα αποξηραμένα φρούτα.
Προσοχή
Καθώς ενώνεται το υγρό με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι το μείγμα χοχλάζει έντονα και ίσως μας πιτσιλίσει. Φροντίζουμε να έχουμε τα χέρια μας σχετικά απομακρυσμένα από το χείλος της κατσαρόλας. Είναι στιγμιαία αντίδραση της ένωσης του υγρού με το λάδι.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε δυναμώνοντας την ένταση της εστίας μέχρι να πήξει το μείγμα. Σβήνουμε την εστία.
Προσθέτουμε στο μείγμα κάτι λιγότερο από τη μισή ποσότητα των καβουρδισμένων ξηρών καρπών και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει τόσο, όσο να αντέχουμε τη θερμοκρασία του εάν βυθίσουμε το μικρό μας δάχτυλο.
Δοκιμάζουμε το χαλβά και προσθέτουμε όσο μέλι εμείς θέλουμε. Είναι αρκετά γλυκός και χωρίς την προσθήκη μελιού.
Ένα ποτήρι μέλι είναι υπέρ αρκετό για σούπερ γλυκό χαλβά. Θέλουμε το μέλι να είναι σε ρευστή μορφή ώστε να γίνει εύκολα η ομογενοποίηση με το ανακάτεμα.
για το φορμάρισμα
Μπορούμε να φορμάρουμε τον χαλβά σε ατομικές μερίδες χρησιμοποιώντας μικρά μπολάκια ή σε μεγάλη ειδική φόρμα για φορμάρισμα ρυζιού ή ακόμη και στη φόρμα για το κέικ (ο χαλβάς ξεφορμάρεται κάπως δύσκολα σε γυάλινα σκεύη).
Ρίχνουμε στον πάτο της κάθε φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε την υπόλοιπη ποσότητα των καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Προσθέτουμε τον χαλβά πιέζοντας απαλά με ένα κουτάλι.
Στρώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει. Βασικά μετά από μερικά λεπτά μπορούμε να ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Tip
Για να ξασπρίσουμε τα αμύγδαλα τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό (2-3 λεπτά περίπου) μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους. Αφαιρούμε τη φλούδα από τα αμύγδαλα πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.
Οι ξηροί καρποί παραμένουν τραγανοί εάν τους προσθέσουμε στο χαλβά εφόσον έχει πιει τα υγρά και όχι κατά τον βρασμό.
Ο χαλβάς τρώγεται αμέσως.
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα μέλι κατά το σερβίρισμα.
Διατηρείται περισσότερες μέρες εάν τον συντηρήσουμε εντός ψυγείου.
Μπορούμε να τον συνοδεύσουμε με φέτες πορτοκαλιού, ή με μια μπάλα παγωτό με τη γεύση που προτιμάμε.
Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook