Κυριακάτικο τραπέζι: «Τραγανό» μπριάμ με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ

Και μους σοκολάτα γεμισμένη με σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
haoliang via Getty Images

Και λαδερό και vegan το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, «τραγανό μπριάμ» με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ, με ζαρζαβατικά όπως πιπεριές Φλωρίνης, αλλά και τσίλι, κολοκύθια και φασολάκια τσαουλιά.

Για γλυκό θα προσφέρουμε μια διαφορετική έκδοση της μους σοκολάτας, αφού θα την γεμίσουμε με σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Καλή όρεξη.

«Τραγανό» μπριάμ με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Υλικά

240 ml γάλα καρύδας

60 γρ. φυστικοβούτυρο

60 ml χυμό μοσχολέμονο ή λεμόνι

ξύσμα από 2 μοσχολέμονα ή 1 λεμόνι

4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες

2 μικρές πιπεριές τσίλι ή (1/2-1 κ.γ. σκόνη τσίλι ή καυτερή πάπρικα)

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

5 κολοκύθια κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια

400 γρ. φασολάκια τσαουλιά, κομμένα στην μέση κατά μήκος

50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

120 ml σάλτσα σόγιας

60 ml μίριν ( γλυκό κρασί από ρύζι) ή λευκό γλυκό κρασί

90 ml ελαιόλαδο

για το σερβίρισμα

1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο ή (μαϊντανό)

120 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα στους 150 °C για 15 λεπτά, χοντροκομμένα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Χτυπάμε με το σύρμα το γάλα καρύδας με το φιστικοβούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ.

Σε βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρό- λα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλες τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τα κολοκύθια, τα φασολάκια και το τζίντζερ για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τη σόγια και το μίριν και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά όσο μας αρέσουν.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τα αμύγδαλα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Τα λαδερά είναι κουλ!», γαστρονόμος -βιβλιοθήκη, σε συνταγή, Νένας Ισμυρνόγλου.

Μους σοκολάτα γεμισμένη με σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής

Aksana Ban via Getty Images

Μερίδες: 10-12

Υλικά

για τα σου

125 γρ. γάλα

125 γρ. νερό

110 γρ. βούτυρο

5 γρ. αλάτι (1 πρέζα)

140 γρ. αλεύρι

5 αυγά

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

1/2 λίτρο γάλα

100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

60 γρ. αλεύρι

2 αυγά ολόκληρα

20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)

λίγη βανίλια

για την μους

500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν-μαρί

500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρρευστη μορφή

250 γρ. γάλα

Εκτέλεση

για τα σου

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, χτυπάμε ένα - ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε βουτυρώσει, κόβουμε σου από αυτή την ζύμη με την βοήθεια ενός κορνέ ή με δύο κουταλάκια (σε διάμετρο 2-2,5 εκ.).

Ψήνουμε στους 220 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν φουσκώσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο.

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας έως ότου το μείγμα γίνει ένας χυλός.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την βανίλια και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα μέσα στον χυλό. Ανακατεύουμε γρήγορα και μόλις η κρέμα αρχίσει να δένει και να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και σκεπάζουμε αμέσως με μια μεμβράνη έτσι ώστε η μεμβράνη να κολλήσει πάνω στην κρέμα (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σχίζουμε τα σου οριζόντια και τα γεμίζουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

για την μους σοκολάτα

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το ρίχνουμε στην σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά (ή σοκολάτα μας να είναι ελαφρά χλιαρή) και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Σε μια φόρμα της αρεσκείας μας «ντύνουμε» όλες τις επιφάνειες με κρέμα από την μους σε πάχος 1 εκ.

Πάνω από την κρέμα βάζουμε μια στρώση σου.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει η φόρμα μας.

Ξεφορμάρουμε με την βοήθεια ζεστού νερού και διατηρούμε στο ψυγείο για 2 μέρες.

Tip

Αν θέλουμε σερβίρουμε με σως ανγκλαίζ σοκολάτας.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.