Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε χοιρινό ρολό στην κατσαρόλα με καρότα και μουστάρδα.
Θα προσθέσουμε μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, κόλιανδρο, ζωμό λαχανικών, μέλι και λευκό κρασί. Συνοδεύουμε το πιάτο μας με αφράτο πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
Για γλυκό, τσίζκεικ σε ποτήρι με καραμελωμένα μήλα.
Καλή όρεξη.
Xοιρινό ρολό στην κατσαρόλα με καρότα και μουστάρδα
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 50′, περίπου
Υλικά
1.000 - 1.200 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση μπούτι ή ψαρονέφρι
5 κ.σ. μουστάρδα
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 κ.σ. μέλι
4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
200 ml λευκό ξηρό κρασί
700 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
3 κ.σ. ξίδι, κατά προτίμηση από κρασί
100 ml ελαιόλαδο
½ κ.γ. κόλιανδρος, σε σκόνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Απλώνοντας το κρέας σε μια επίπεδη επιφάνεια και το ανοίγουμε καλά (αν έχουμε 2 - 3 κομμάτια, τα απλώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε 1 πλατύ ενιαίο κομμάτι). Αλείφουμε με τη μουστάρδα όλη την επιφάνειά του, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μαϊντανό, τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το δένουμε σε κοντινές αποστάσεις με σπάγκο μαγειρικής.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα καρότα για περίπου 2′ - 3′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το ρολό για περίπου 5′ - 6′, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. «Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε 2′ - 3′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μέλι, τα κρεμμυδάκια με τα καρότα, το ζωμό ή το νερό, τον κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25′ - 30′ ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για περίπου άλλα 5′ - 10′, με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Βγάζουμε το ρολό σε πιατέλα και κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους.
Σερβίρουμε με τα κρεμμυδάκια και τα καρότα και συνοδεύουμε με ένα αφράτο πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
Tip
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ανοίξει ένα σχετικά λεπτό και πλατύ ενιαίο κομμάτι ή σε 2 - 3 μικρότερα, αν έχουμε επιλέξει ψαρονέφρι, και να το χτυπήσει, για να το κάνουμε ρολό.
για τον ζωμό λαχανικών
Ζεσταίουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μέτριο πράσο και 1 καρότο, κομμένα σε μεγάλες ροδέλες σε μέτρια φωτιά, για 3′ – 4′, μέχρι να μαραθούν και απλώς να σκορπίσουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με ½ λίτρο κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε 2½ λίτρα νερό, το ματσάκι μυρωδικών (π.χ. κλωνάρι σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανός, 1 κλωνί θυµάρι και 1 δαφνόφυλλο) δεµένο µε σπάγκο ή τυλιγμένο σε ένα κομμάτι τουλπάνι, αλάτι και 10 κόκκους μαύρου πιπεριού μαζί με λίγους πράσινου.
Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45′, μέχρι ο ζωμός να μειωθεί στα 2 λίτρα περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει και τον σουρώνουμε.
Τον χρησιμοποιούμε αμέσως στη συνταγή μας ή τον φυλάμε στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια, καλά δεμένα ή σε πλαστικά ταπεράκια ή σε παγοθήκες.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #78» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.
Tσίζκεικ σε ποτήρι με καραμελωμένα μήλα
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 30′
Ψήσιμο + Καραμέλωμα: 45′
Αναμονή: 1-2 ώρες
Υλικά
για τα καραμελωμένα μήλα
4 κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 λεμόνι, ξύσμα
μοσχοκάρυδο, λίγο, φρεσκοτριμμένο
πιπέρι, λίγο, φρεσκοτριμμένο
για το μπισκότο
250 γρ. μπισκότα digestive ή Μιράντα
120 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
για την κρέμα
700 γρ. κρεμώδες τυρί, τύπου Philadelphia
70 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. γιαούρτι αγελάδος πλήρες
Εκτέλεση
για τα καραμελωμένα μήλα
Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα στα οχτώ, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε τις φέτες μήλου, τα μπαχαρικά, το ξύσμα λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσουν, ανακατεύοντας πολύ απαλά κατά διαστήματα.
Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 30′. Αφήνουμε τα καραμελωμένα μήλα να κρυώσουν.
Αν το τηγάνι μας δεν χωράει όλα τα μήλα μαζί, κάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις.
για το μπισκότο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν λεπτή πούδρα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Απλώνουμε τη «ζύμη» σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε πάχος 1 εκ. Ψήνουμε για 10′-12′.
Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει, το τρίβουμε με τα χέρια μας όσο καλύτερα γίνεται και το μοιράζουμε σε 8 ποτήρια.
για την κρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα το κρεμώδες τυρί και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά.
Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτήρια πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Γαρνίρουμε τα ατομικά τσίζκεικ με τις καραμελωμένες φετούλες μήλου.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #56» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.