Κυριακάτικο Τραπέζι: Γαρίδες στο BBQ με κους κους και χαλβά χιονάτο με πραλίνα

Καλοκαίρι χωρίς κάρβουνο και ψησταριά δεν γίνεται, ενώ για το γλυκό μας θα πάμε μια βόλτα μέχρι την Αράχωβα.

Αυτή την φορά είπαμε να κάνουμε BBQ. Άλλωστε καλοκαίρι χωρίς κάρβουνο και ψησταριά δεν γίνεται. Συνδυάζουμε λοιπόν γεύσεις πρωτότυπες, δροσερές, γλυκές αλλά και εύκολες στο μαγείρεμα, που θα φέρουν την παρέα πιο κοντά.

Στρώνουμε λοιπόν το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για δύο υπέροχες συνταγές.

Με την βοήθεια του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου θα ψήσουμε γαρίδες στο BBQ που τις έχουμε μαρινάρει σε χυμούς λεμονιού, πορτοκαλιού και μοσχολέμονου και θα τις συνοδέψουμε στο πιάτο μας με κους κους που έχει μπερδευτεί με δροσερά λαχανικά.

Οσο για το γλυκό μας, διαλέξαμε μια συνταγή από την Αράχωβα, έτσι όπως μας την προτείνει η Εύα Μονοχάρη. Χαλβά χιονάτο με πραλίνα, πασπαλιζμένο με κανέλλα που τρώγεται κρύος.

Καλή μας όρεξη.

Γαρίδες BBQ με κους κους

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 3-4 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

20 γαρίδες

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ξύσμα από 1 λάιμ

2 κουταλιές χυμό λεμόνι

2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι

2 κουταλιές χυμό λάιμ

30 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο

Για το κους κους:

200 γραμμάρια κους κους

200 γραμμάρια βραστό νερό

30 γραμμάρια βούτυρο Lurpak

4 κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμό από ½ λεμόνι

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

1 τομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια

1 αγγουράκι κομμένο σε μικρά κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από τις γαρίδες μόνο το κέλυφος στο σώμα, αφήνουμε το κεφάλι και τις πλένετε καλά.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το κους-κους μαζί με το βραστό νερό, το βούτυρο και αλάτι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε το κους-κους για 4-5 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

Όση ώρα φουσκώνει το κους-κους σε ένα μπολ τοποθετούμε τις γαρίδες μαζί με τα ξύσματα και τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, το λιωμένο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να μαριναριστούν.

Όταν το κους-κους είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, το τριμμένο καρότο, την τομάτα, το αγγουράκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ανάβουμε το BBQ, αποσύρουμε τις γαρίδες από την μαρινάδα και τις ψήνουμε για λιγότερο από 2 λεπτά, συνολικά και από τις 2 μεριές και τις αποσύρετε από το BBQ.

Σερβίρουμε το κους-κους σε μεγάλα ατομικά πιάτα με διάσπαρτες κουταλιές από το φρέσκο τυρί κρέμα και από πάνω τις γαρίδες.

Χαλβάς Χιονάτος με Πραλίνα

Απόδοση: 1 (12-14 Μερίδες)

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Έτοιμο σε: 1 ώρα 30 λεπτά

Υλικά

Για τον Χαλβά

8 φλυτζάνια νερό

2 φλυτζάνια κόρν φλάουρ

Για το σιρόπι

3 φλυτζάνια ζάχαρη

4 φλυτζάνια νερό

1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια

Για την Πραλίνα

½ φλυτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα

1 φλυτζάνι ζάχαρη

¼ φλυτζανιού νερό

3-4 σταγόνες λεμονιού

> Επιπλέον θα χρειαστείτε

Κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

H πραλίνα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.

Μόλις πάρει το χρώμα της καραμέλας, το ρίχνουμε σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και απλώνουμε την καραμέλα.

Την αφήνουμε να κρυώσει και την σπάμε στο multi.

Το σιρόπι Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατόπιν βράζουμε για 15 λεπτά.

Ο χαλβάς

Λίγο πρiν κατεβάσουμε το σιρόπι ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον χαλβά.

Σε μία κατσαρόλα διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο νερό ανακατεύοντας με σύρμα.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι στον χαλβά και ανατεύουμε πολύ καλά ώστε να δημιουργήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι ή ένα μικρό ταψί ρίχνουμε μία λεπτή στρώση χαλβά και ρίχνουμε μία στρώση πραλίνα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα και τέλος ένα παχύ στρώμα πραλίνας. Ψήνουμε στους 180°C για 50′ λεπτά.

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει πολύ καλά, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR & funkycook.gr