Δύο πολύ γευστικά πιάτα σερβίρουμε στο Κυριακάτικο τραπέζι, το τελευταίο του Ιανουαρίου.
Για κυρίως θα μαγειρέψουμε αγαπημένη γαριδομακαρονάδα ενώ για γλυκό θα τρατάρουμε μία πατσαβουρόπιτα με κρέμα ή αλλιώς μία εύκολη μπουγάτσα.
Καλή όρεξη.
Γαριδομακαρονάδα
Μερίδες: 4-5
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 25 λεπτά
Υλικά
500 γρ. γαρίδες
400 γρ ζυμαρικά σπαγγέτι no. 6
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτα τύπου πουμαρό
4-5 ίνες σαφράν
200 ml. λευκό κρασί
50 ml. μπράντυ
κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τις γαρίδες ανάλογα με το είδος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε τις γαρίδες να βράσουν με 250 ml. νερό και λίγο αλάτι για 5 λεπτά
Κατόπιν περνάμε τον ζωμό από σίτα και τον κρατάμε ζεστό μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
Τρίβουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις βάζουμε μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε γουδί, όπου και τις πολτοποιούμε σαν κρέμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.
Βάζουμε το νερό για τα μακαρόνια να βράζει.
Σωτάρουμε σε 80 ml. ελαιόλαδο τα λαχανικά για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.
Ανακατεύουμε και σωτάρουμε άλλο 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και το μπράντυ.
Προσθέτουμε την μουστάρδα, την ντομάτα, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Περίπου 4-5 λεπτά πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε άλλα 3 λεπτά.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό αλ ντέντε.
Όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια, ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, στις γαρίδες
Τέλος προσθέτουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα με τις γαρίδες, αφαιρώντας τα με τρυπητή κουτάλα έτσι ώστε να κρατήσουν και λίγο από το νερό που έβρασαν.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά και βράζουμε για 1 ακόμη λεπτό.
Αποσύρουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα.
Αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook
Πατσαβουρόπιτα με κρέμα
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψησίμο: 40 λεπτά
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γρ. βούτυρο Κερκύρας
για την κρέμα
850 ml. γάλα φρέσκο
220 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κάψουλες βανιλλίνη
ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά
50 γρ. βούτυρο Κερκύρας
για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα καλά βουτυρωμένο, μετρίου μεγέθους ταψί (30 εκατοστών περίπου) τοποθετούμε τα φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο σουρωμένα αλλά χωρίς να τα πιέζουμε μεταξύ τους και περιχύνουμε με το βούτυρο.
Ψήνουμε τα φύλλα για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Όσο ψήνονται τα φύλλα ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφού ανακατέψουμε αποσύρουμε
Την αφήνουμε στην άκρη, μόλις κρυώσει ελαφρά προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα.
Περιχύνουμε τα ψημένα φύλλα με την κρέμα και ψήνουμε την μπουγάτσα για 30 περίπου λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμη κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.
Tip
Η κρέμα να είναι σχετικά ρευστή και όχι πηχτή.
Για να μην «ψηθούν» τα αυγά όταν τα ρίξουμε στην κρέμα φροντίζουμε να τα έχουμε από νωρίς εκτός ψυγείου ή όταν τα χτυπάμε, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook