Και μόνο το όνομα του πιάτου είναι αρκετό για να μας κάνει να τρέχουν τα σάλια και να περιμένουμε πώς και πώς να ξημερώσει Κυριακή.
Έτσι λοιπόν στρώνουμε το τραπέζι μας φτιάχνοντας δύο αγαπημένες συνταγές, που θα μοσχομυρίσουν την κουζίνα μας. Για κυρίως μαγειρεύουμε γιουβέτσι με γαρίδες στο οποίο θα προσθέσουμε πράσο και καρότο ενώ για γλυκό φτιάχνουμε απίθανη τάρτα με καρυδόψιχα.
Καλή όρεξη.
Γιουβέτσι με γαρίδες
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 10 λεπτά
Υλικά
500 γρ. κριθαράκι
1/2 κιλό γαρίδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τον ζωμό
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε. Αφαιρούμε το κεφάλι, το κέλυφος (τα κρατάμε στην άκρη), βγάζουμε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα και βάζουμε τις γαρίδες σε μια λεκάνη.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τα σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα. Ρίχνουμε τις γαρίδες, αφήνουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό (10 φλιτζάνια), το πράσο, το καρότο, την δάφνη, τους κόκκους πιπέρι, προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες, λίγο αλάτι και τα βράζουμε για 1/2 ώρα. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε τον ζωμό πάλι στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι. Το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε τις γαρίδες με την σάλτσα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.
Τάρτα με καρυδόψιχα
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Ψήσιμο: 20 λεπτά
Υλικά
για την ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
3 κ.σ. κονιάκ
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμα της φόρμας
για την γέμιση
1 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το λάδι με την ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή. Αφήνουμε την ζύμη για 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Αλείφουμε μια φόρμα για τάρτα Νο 24 με λάδι. Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο και το στρώνουμε στην φόρμα. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόχαρτο, το καλύπτουμε με ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το λαδόχαρτο με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι, αφήνουμε να πάρει μια βράση το σιρόπι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο πάνω στην τάρτα, στρώνουμε την μαρμελάδα και απλώνουμε πάνω την καρυδόψιχα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την καρυδόψιχα με αμυγδαλόψιχα για πιο ελφριά γεύση.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.