
Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μια γρήγορη γαριδομακαρονάδα με ούζο.
Θα προσθέσουμε σκορδάκι, κρόκο Κοζάνης, καυτερή πάπρικα, ντοματίνια και ξύσμα λεμόνι.
Και ένα εύκολο γλυκό με μπισκότα oreo σε ποτήρι.
Καλή όρεξη.
Γρήγορη γαριδομακαρονάδα με ούζο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 10′
Υλικά
400 γρ. σπαγγέτι
1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και την ουρά)
3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
60 ml ούζο
500 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
0,25 γρ. κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
1 λεμόνι, ξύσμα
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα και τις γαρίδες για 1′-2′, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Πιέζουμε ελαφρά τα κεφάλια των γαρίδων, για να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το ούζο, τα ντοματίνια, τον κρόκο Κοζάνης, την πάπρικα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 6′-7′. Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, μαζί με το νερό που θα παρασύρουν.
Ανακατεύουμε για 2′ και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται από αυτό στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια, για να έχουμε μια ζουμερή μακαρονάδα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στα μακαρόνια τις γαρίδες με τα σκόρδα, τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει και το ξύσμα λεμονιού.
Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #186», σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Εύκολο γλυκό με μπισκότα oreo σε ποτήρι

Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 20′
Υλικά
20 μπισκότα oreo
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε τη μισή σαντιγί στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
Στην υπόλοιπη σαντιγί τρίβουμε μέσα 4-5 μπισκότα oreo και ανακατεύουμε απαλά.
Τρίβουμε και τα υπόλοιπα oreo στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
Σε ποτηράκια βάζουμε κάτω μία στρώση τριμμένο μπισκότο, συνεχίζουμε με λίγο από το μείγμα της σοκολάτας, ξανά μία στρώση τριμμένο μπισκότο και τελειώνουμε με τη σαντιγί με oreo.
Γαρνίρουμε με τριμμένο μπισκότο και σερβίρουμε ή διατηρούμε στο ψυγείο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #210», σε συνταγή Δημήτρη Μιχαηλίδη.