Παράλληλα με τον «Κλέωνα», που πολιορκεί την Ελλάδα, ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα με την ονομασία «Κέρβερος» σαρώνει όλη την νότια Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, με θερμοκρασίες ρεκόρ να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Ηδη, στη χώρα μας το πρώτo 40άρι να κάνει την εμφάνισή του το μεσημέρι της Πέμπτης στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στα αστικά κέντρα τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 38°C με τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας να σημειώνουν τιμές μέχρι και 42 με 43°C για 2-3 ημέρες συνεχόμενα.
Ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας. Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν έως και τους 48,8 C. «Κόκκινος» συναγερμός έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.
Την Τρίτη, ένας άνδρας πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης έβαφε γραμμές διάβασης στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, όταν κατέρρευσε από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.
Αρκετοί τουρίστες στη χώρα έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας, ανάμεσά τους και ένας Βρετανός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.
Ο καύσωνας «Κέρβερος» - που ονομάστηκε έτσι από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία, παραπέμποντας στο τέρας της μυθολογίας - αναμένεται να φέρει ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.
Η Ισπανία «βράζει» εδώ και μέρες, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου και ζέστη που δεν υποχωρεί ούτε τις βραδινές ώρες. Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία της ξηράς στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει τους 60 βαθμούς την Τρίτη.
Ο καύσωνας είναι πιθανό να επεκταθεί το Σαββατοκύριακο και στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο - πολύ υψηλότερες από τους μέσους όρους των 24 βαθμών τον Ιούλιο.
Αλλά καθώς ο Κέρβερος πεθαίνει, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας, που ονομάστηκε «Χάρων», θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς στο νησί της Σαρδηνίας.
Μόνο το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι είναι ότι οι καύσωνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλούς περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι. Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι με εξαιρετικά ζεστό καιρό γίνονται πιο συχνές και με την κλιματική αλλαγή είναι πλέον «φυσιολογικό» να υπάρχουν θερμοκρασίες ρεκόρ.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
(με πληροφορίες από BBC)