Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να δέχεται αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες, όμως προς το παρόν δε θα εκδίδονται αποφάσεις, μέχρι να παγιωθεί η κατάσταση στη Συρία, σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι προσφυγικες ροές από τη Συρία βαίνουν μειούμενες, ενώ η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμορφώνει νέα δεδομένα, καθώς εκτιμάται ότι εκλείπει ο φόβος που οδήγησε πολλούς Σύρους εκτός της χώρας τους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα, το μετανασευτικό και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Συμφωνία επί της αρχής μεταξύ των «27»
Στο μεταξύ, διαμορφώνεται συμφωνία επί της αρχής ήδη σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) διαπίστωσαν από κοινού την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα νέο πλαίσιο, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι Σύροι πολίτες θελήσουν ενδεχομένως να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη ή ακόμα και από τρίτες χώρες, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.Στο μεταξύ, διαμορφώνεται συμφωνία επί της αρχής ήδη σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) διαπίστωσαν από κοινού την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα νέο πλαίσιο, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι Σύροι πολίτες θελήσουν ενδεχομένως να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη ή ακόμα και από τρίτες χώρες, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους για την επιστροφή τους, ενώ ενδέχεται να προσφερθούν σταδιακά και κίνητρα για να γυρίσουν στα σπίτια τους πρόσφυγες.Ωστόσο, Έλληνες διπλωμάτες ανέφεραν στη HuffPost, ότι θεωρούν πιθανότερο να επιστρέψουν στη Συρία πρόσφυγες από όμορες χώρες, όπως η Τουρκία, παρά εκείνοι που έχουν φτιάξει κάπως τη ζωή τους εντός ΕΕ.