Είναι, άραγε, τα χρόνια που εργάστηκε στην Γαλλία στον χώρο της φωτογραφίας μόδας, η μετέπειτα θητεία της σε σχολές τεχνικών παραδοσιακών επαγγελμάτων πλάι σε έμπειρους Ελληνες υποδηματοποιούς και μεγάλους τεχνίτες αλλά και δια βίου μάθησης σχεδίου υποδημάτων, ή μήπως ο συνδυασμός αυτών από κοινού με ένα πείσμα και μια διάθεση εξερεύνησης, πειραματισμού κι ανοιχτών οριζόντων που την έφεραν ως εδώ;
Οποια κι αν είναι η αιτία, η ψυχή του εργαστηρίου σανδαλιών LaMano.shoes - που δεν είναι άλλη από την νεαρή Κυβέλη Γάλλια - έχει διατυπώσει μια πρόταση τόσο σύγχρονη, σκεπτόμενη κι ευαισθητοποιημένη σε σχέση με την εποχή που είναι δύσκολο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Τα χειροποίητα σανδάλια της έχουν καταφέρει να κάνουν την διαφορά, όχι μόνο γιατί είναι φτιαγμένα sur messure, αποκλειστικά για την καθεμία πελάτισσά της, αλλά και γιατί είναι δημιουργημένα με παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο, χρησιμοποιώντας ελληνική πρώτη ύλη από ανακυκλωμένα χαρτόνι, τσαντάκι από dead fabrics φτιαγμένο και αυτό στο χέρι, χωρίς κόλλες, minimal και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.
Αν κάποιος θέλει ένα σανδάλι φτιαγμένο αποκλειστικά για εκείνον, στα μέτρα του, φτιαγμένο artisan way, και έχει βαρεθεί την γρήγορη μόδα και τα σανδάλια που φοράς ένα μήνα και μετά τα πετάς, τότε έχει βρει τον άνθρωπό του που έστησε ένα εργαστήριο σανδαλιών στην γειτονιά της, την Καισαριανή αγοράζοντας κάποια παλιά μηχανήματα που στην συνέχεια επισκεύασε για να συνεχίσουν, μετά οι δημιουργίες της το ταξίδι τους διαδικτυακά.
- Ποια, λοιπόν, είναι η La Mano και ποια η Κυβέλη Γάλλια;
Γεννήθηκα στην Γαλλία, όπου ζούσα τα περισσότερα χρόνια, Σπούδασα δημοσιογραφία και έγραφα άρθρα στον χώρο της μουσικής και της φωτογραφίας. Εργάστηκα αρκετά χρόνια στον χώρο της φωτογραφίας μόδας, ως βοηθός ενός εκπροσώπου φωτογράφων. Όταν ήρθα μόνιμα στην Ελλάδα άρχισα να μαθαίνω και την υποδηματοποιΐα. Το εργαστήριο σανδαλιών LaMano το έστησα στην γειτονιά από την οποία κατάγομαι, την Καισαριανή. Αγόρασα κάποια παλιά μηχανήματα που επισκεύασα και άρχισα να φτιάχνω σανδάλια, πρώτα για μένα και για τις φίλες μου, και μετά άνοιξα ένα eshop, πέρυσι το καλοκαίρι.
- Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που σας έδωσαν οι τεχνίτες της υποδηματοποιϊας στα τέσσερα χρόνια που μαθητεύσατε δίπλα τους
Πήγα στην σχολή τεχνικών παραδοσιακών επαγγελμάτων Ασκαραδμυκτί, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα. Αυτή η σχολή για όποιον θέλει να μάθει να δουλεύει με τα χέρια του είναι το τέλειο μέρος με πολύ καλή δημιουργική ενέργεια και χαρά. Είχα μόλις γεννήσει τον γιο μου και παρακολουθούσα τα μαθήματα του Γιώργου Μάλλη με το μωρό στην αγκαλιά, μια εποχή γεμάτη αξέχαστες στιγμές για μένα. Έπειτα άνοιξα τους ορίζοντες μου στην σχολή δια βίου μάθησης σχεδίου υποδημάτων του Απόστολου Κουλούμαση που δυστυχώς τώρα έχει κλείσει. Και αυτό το μέρος αποτέλεσε ένα δεύτερο σπίτι και μια δεύτερη οικογένεια για μένα. Και, τέλος, ακολούθησα τα μαθήματα στο εργαστήριο του Γιάννη Μπαμπατζάνη, ενός γλυκύτατου ανθρώπου κι άψογου επαγγελματία που μου έδωσε και την ώθηση να ανοίξω τα φτερά μου. Του χρωστάω πολλά. Αυτοί οι δάσκαλοι πραγματικά με έχουν στιγματίσει, μου έμαθαν τι σημαίνει το μεράκι, η επιμονή, η συγκέντρωση, η αγάπη για την δουλειά.
- Πώς διασφαλίζεται η παραγωγή των σανδαλιών που δημιουργείτε με παραδοσιακό κι οικολογικά βιώσιμο τρόπο;
Φτιάχνω τα σανδάλια κατά παραγγελία όποτε δεν έχω στοκ και αυτός ο τρόπος λειτουργίας ελαχιστοποιεί δραστικά την σπατάλη υλικών και δερμάτων. Επίσης τα σανδάλια μου έχουν μια μεγάλη διάρκεια ζωής, το σχέδιό τους είναι διαχρονικό όποτε είναι μια κατάλληλη αγορά για κάποια που αγοράζει λίγα αλλά ποιοτικά προϊόντα διαρκείας. Είναι ευκολοφόρετα, day to night, σανδάλια. Και τέλος, η συσκευασία τους είναι από ανακυκλωμένα χαρτόνι, τσαντάκι από dead fabrics φτιαγμένο και αυτό στο χέρι, χωρίς κόλλες, minimal και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.
- Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε στην δημιουργία ενός σανδαλιού και γιατί δουλεύετε μ′ αυτά;
Δουλεύω με δέρματα, Καστοριάς και nappa, Ελληνικά κατά προτίμηση. Προτιμώ το δέρμα γιατί πολύ απλά είναι το καλύτερο για το δέρμα του ποδιού. Ειδικά το καλοκαίρι.
- Γιατί αποφασίσατε να δώσετε έμφαση στην «ελληνικότητα» της παραγωγής αυτών των σανδαλιών;
Πέρα από τα υλικά μου που είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικά, την τοποθεσία της επιχείρησης μου, τα σανδάλια σαν στυλ δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη «ελληνικότητα». Είναι minimal, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ετικέτα. Απλά προτιμώ για λόγους ηθικούς να έχω Έλληνες προμηθευτές, και τα σανδάλια να είναι «locally sourced».
-Με λίγα λόγια, γιατί κάποια να προτιμήσει τα δικά σας σανδάλια;
Αν κάποια θέλει ένα σανδάλι φτιαγμένο αποκλειστικά για εκείνη, στα μέτρα της, φτιαγμένο με παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο, artisan way, και έχει βαρεθεί την fast fashion και τα σανδάλια που φοράς ένα μήνα και μετά τα πετάς, τότε θα προτιμήσει το LaMano.shoes
- Εχετε και ξένα πρότυπα από τα οποία εμπνέεστε;
Έχω μεγαλώσει στην Γαλλία όποτε εμπνέομαι πολύ από την γαλλική μόδα. Μου αρέσουν πολύ ο Jaquemus, ο Michel Vivien, ο Pierre Hardy… είμαι φαν.
- Που μπορεί να βρει κάποιος τα σανδάλια La Mano;
Τα σανδάλια μου αυτή την στιγμή μπορείτε να τα βρείτε στο eshop μου, και σε τρία μαγαζιά με τα οποία συνεργάζομαι, στο Biarritz, στο Saint Tropez και στο Παγκράτι στην πλατεία Βαρνάβα (Arch5)