Κυβέρνηση: Η συνάντηση του Λονδίνου συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία του ΗΒ

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν το λόγο της απουσίας της Ελλάδας από τη Σύνοδο του Λονδίνου για την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, εξηγεί τους λόγους της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο του Λονδίνου
Η κυβέρνηση, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, εξηγεί τους λόγους της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο του Λονδίνου
Eurokinissi

Κριτική από την αντιπολίτευση για την απουσία εκπροσώπησης της χώρας από τη Σύνοδο του Λονδίνου δέχθηκε η κυβέρνηση και αρμόδιες πηγές εξηγούν γιατί δεν μετείχε σε αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημειώνουν, η συνάντηση κάποιων ηγετών στο Λονδίνο δεν εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνούς οργανισμού, αλλά συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βσιλείου και εξηγούν ότι προσκλήθηκαν πρωτίστως χώρες, και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή προς την Ουκρανία και που κατά την κρίση της βρετανικής κυβέρνησης είναι σε άμεση διαθεσιμότητα περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Επίσης προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι η Ελλάδα υποστήριξε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης για τον ουκρανικό λαό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα διευκρινίζουν ότι το ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας θεσμικό θα συζητηθεί σε θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, όπου και θα ληφθούν οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις.

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης –πάντα σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου- θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της. Και αυτό απαιτεί μέτρα όπως δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη για να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα, αλλά και κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προγραμμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα. «Η θέση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι μία και ενιαία», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δημοφιλή