Όσο πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 και 30 Ιουνίου, τόσο εντείνεται η τουρκική επιθετική ρητορική. Ήδη ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία αναφέρει σε δημοσιεύματα του ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στη Μαδρίτη θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε ευθεία απειλή μέσω συνέντευξης του: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους».
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το νέο τουρκικό κρεσέντο επιθετικότητας και ετοιμάζεται για την καλύτερη εκπροσώπηση των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την ένταξη στην Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας και σε καμία περίπτωση τα ελληνοτουρκικά. Όμως η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς είναι για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην Άγκυρα, αν θέσει κάποιο θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό το μήνυμα έστειλε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή (24/6) το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες.
Μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει να μην υιοθετήσει τη ρητορική έντασης που χρησιμοποιεί η Τουρκία και προτιμά να προβάλει με σαφήνεια σε όλα τα διεθνή φόρα τις ελληνικές θέσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά τους παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Εάν όμως προκληθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, είναι βέβαιο ότι η όποια πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή την στιγμή η Άγκυρα έχει δύο επιλογές. «Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες.
Παράλληλα, υπάρχει ικανοποίηση στην Αθήνα για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα καθώς και για το ότι σύμμαχοι και εταίροι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της τουρκικής επιθετικής ρητορικής. «Παραφωνία» φαίνεται να είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, τουλάχιστον για την ώρα, τηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων.