Κυβέρνηση-Θεσμοί: Ανοιχτό το θέμα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2020

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να τονώσει τα έσοδα, καλύπτοντας έτσι τις αποκλίσεις από τους στόχους.
ΔΥ
ΔΥ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα μετά τις ολιγοήμερες επαφές που είχαν με τα κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2020. Oπως αναμενόταν η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε σε αυτό το γύρο των επαφών και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση με την ανταλλαγή στοιχείων.

Οι διαφορές προς το παρόν εντοπίζονται στις ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού του 2020. Oπως άλλωστε συνηθίζουν, οι Θεσμοί ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις έχοντας ως βασικό το αρνητικό σενάριο σχετικά με τα μεγέθη της επόμενης χρονιάς. Με αυτά τα δεδομένα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά, βάζοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση καλείται μέχρι και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, να αποδείξει στους δανειστές ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού ακόμα και μετά την εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί για το 2020, ενώ το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 28% σε 24% για τα κέρδη του 2019, καθώς και τη μείωση από 10% σε 5% του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προστεθούν και οι προωθούμενες αλλαγές στις συναλλαγές με «ηλεκτρονικό χρήμα» προκειμένου να αυξηθούν οι συναλλαγές και να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Με αυτές τις κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να τονώσει τα έσοδα, καλύπτοντας έτσι τις αποκλίσεις από τους στόχους που μπορεί να σημειωθούν το 2020. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου αλλά και μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Αποφάσεις δεν υπήρξαν ούτε για το θέμα της παράτασης στην προθεσμία υποβολής αιτήματος για την ένταξη στις 120 δόσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν εκπνέει η προθεσμία, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης.

Πρόθεση της κυβέρνησης και των Θεσμών είναι η 4η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, ώστε οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να συντάξουν την έκθεση τους και αυτή να συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των SNPs και ANFAs ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και θα οριστικοποιηθεί η συζήτηση αναφορικά με το Ελληνικό αίτημα τα κέρδη από τα ομόλογα να πάνε κατευθείαν στις επενδύσεις.

Δημοφιλή