Ερωτηθείς για την Έκθεση του ΟΟΣΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ότι «η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει πολιτική. Η πολιτική μας περιλαμβάνει μόνο μειώσεις ή καταργήσεις φόρων», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια καμία αύξηση σε φορολογικούς συντελεστές ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προχώρησε σε 73 μειώσεις.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, η Έκθεση αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο τόσο στη μείωση της ανεργίας -με το ποσοστό της να έχει υποχωρήσει στο 9%- όσο και στο ρυθμό αύξησης των πραγματικών μισθών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την περίοδο 2019-2024 η αύξηση των εισοδημάτων είναι οριακά μεγαλύτερη -πάνω από 3%- από τις αυξήσεις των τιμών ενώ την ίδια περίοδο μεγάλες χώρες είχαν αρνητικό πρόσημο.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που επισημαίνει και η Έκθεση του ΟΟΣΑ.
«Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και θα τον διανύσουμε προς όφελος των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Στις 17:00 μιλάει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός σήμερα στις 17.00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, οι οποίες είναι οι εξής:
- Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
- Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
- Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
- Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
- Ο μηχανισμός υπολογισμού αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.