Με στόχο τη συμμόρφωση των οδηγών, την επιβολή δίκαιων ποινών που θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της παράβασης αλλά και τη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του πρώτου μπρίφινγκ για το 2025, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΟΚ.
«Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους, ενώ προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.
Οι ρυθμίσεις έχουν γνώμονα την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ είναι σύμφωνες με τις ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
- Προβλέπεται ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα.
- Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες.
- Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις.
- Οι ποινές για επικίνδυνες οδηγικές συπεριφορές, πλέον, επικεντρώνονται στον οδηγό και όχι στο όχημα (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος)
- Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
- Αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά.
- Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στα λεωφορεία για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
«Απάντηση» Μαρινάκη σε Λατινοπούλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης δηλώσεις που έκανε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για την απώλεια του Κώστα Σημίτη και για το τετραήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αλλά και με ανάρτηση της στο “X”, υποστήριξε ότι για το θάνατο του Κώστα Σημίτη «αυτοί που θα έπρεπε να πενθούν είναι οι Τούρκοι και όχι οι Έλληνες γιατί γκριζάρισε το Αιγαίο» ενώ μίλησε μεταξύ άλλων για τα Ίμια, το χρηματιστήριο, την υπόθεση Οτσαλάν.
«Ακόμα και τα πολύ τοξικά χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας, ο σεβασμός στους νεκρούς δεν είχε αμφισβητηθεί. Τέτοια δήλωση δεν θυμάμαι να είχε γίνει ούτε και στα πιο τοξικά χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας. Αλλοίμονο λοιπόν αν αμφισβητήσουμε αυτόν τον ιερό σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ήταν πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό όπως εκείνος το έκρινε για τον τόπο του. Εγώ θα πω ότι ήταν πάντοτε πολιτικός αντίπαλος ο εκλιπών, πορεύθηκε με αξιοπρέπεια. Και κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου και στη συνέχεια», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας ουσιαστικά έτσι στις δηλώσεις Λατινοπούλου. Όσο για την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους, ο κ. Μαρινάκης κάνοντας λόγο για μικροψυχία από κάποιους εξήγησε ότι «είναι ακριβώς η ίδια απόφαση με εκείνη που είχαμε το 2017 όταν απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι άξονας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή»
Στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, 8 Ιανουαρίου, στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη 10η Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στον Τύπο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τριμερής συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.