Κυβέρνηση για Βερβεσό: Είναι μέρος της προσπάθειας εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών

Επίθεση Παύλου Μαρινάκη στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: «Πόσο σοβαρό είναι να τα λες αυτά ενώ ξέρεις ότι υπάρχει μία πραγματογνωμοσύνη που λέει τα αντίθετα; Πόσο αξιόπιστος είσαι;»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δημήτρη Βερβεσού για τα όσα υποστήριζε σχετικά με τα Τέμπη ενώ είχε πραγματογνωμοσύνη που έδειχνε τα αντίθετα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δημήτρη Βερβεσού για τα όσα υποστήριζε σχετικά με τα Τέμπη ενώ είχε πραγματογνωμοσύνη που έδειχνε τα αντίθετα
Eurokinissi

Ευθεία επίθεση κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσού, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ μετά την αποκάλυψη ότι ο κ. Βερβεσός είχε γνώση πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών που ήταν αντίθετη στα όσα υποστήριζε ο ίδιος στο δημόσιο διάλογο.

Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, ο Δημήτρης Βερβεσός «επέλεξε να κρατήσει μία πολιτική στάση και να είναι και αυτός μέρος μίας προσπάθειας εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος. Πολιτικολόγησε επί τη βάσει μίας διακίνησης πληροφοριών που όπως φαίνεται δεν ήταν η πραγματική εικόνα που είχε».

«Πόσο σοβαρό είναι να τα λες όλα αυτά ενώ ξέρεις ότι υπάρχει μία πραγματογνωμοσύνη που λέει τα αντίθετα από αυτά που λες; Πόσο αξιόπιστος είσαι; Πόσο πραγματικά θέλεις να λάμψει η αλήθεια όταν κρύβεις εσύ την αλήθεια;», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό τι εννοούσε όταν μιλούσε για «αντίθετη συγκάλυψη».

«Ο κ. Βερβεσός επέλεξε να φύγει από τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, την αντικειμενικότητα και διατύπωνε απόψεις, θέσεις», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης και υπενθύμισε παρουσίες του προέδρου του ΔΣΑ σε μέσα ενημέρωσης όπου «κατηγορεί τον πρωθυπουργό, παίρνει θέση ο κ. Βερβεσός, έχει μιλήσει πολλές φορές για μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη, δεν μιλούσε ως θεσμικός παράγοντας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «από την αντιπολίτευση χτίστηκε ένα χυδαίο αφήγημα συγκάλυψης χωρίς να περιμένει κανείς από αυτούς τις κρίσεις της δικαιοσύνης»

Φλωρίδης: Αναμένουμε απαντήσεις

Νωρίτερα, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα ζήτημα: το πρώτο αφορά τον κ. Βερβεσό, ο οποίος δεν είναι ένας απλός δικηγόρος, αλλά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αναμένουμε απαντήσεις και από τον κ. Βερβεσό και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Εγώ δεν θέλω να πάρω θέση, περιμένω τις απαντήσεις»΄.

«Δεν θυμάμαι τον κ. Βερβεσό και την Ολομέλεια των Προέδρων να έχουν δηλώσει παράσταση υποστήριξης κατηγορίας στην υπόθεση για το Μάτι. Αν όντως ισχύει ότι απέκρυψε την έκθεση, είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, πρόκειται για μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως», σχολίασε.

«Ζήσαμε εδώ και έναν χρόνο σε έναν ωκεανό ψέματος που έπνιξε τον ελληνικό λαό, κάτω από μια λέξη: συγκάλυψη. Η διάδοση του ψέματος είναι πάρα πολύ εύκολη δουλειά. Όσο μια συνωμολογία απευθύνεται στα συναισθήματα του κόσμου, τόσο μεγαλύτερη έκταση θα έχει. Αυτήν τη στιγμή έχει καταρριφθεί το παραμύθι της συγκάλυψης. Δεν υπήρχε τίποτα το οποίο επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί, τίποτα. Έλεγα πάντα σε μια υπόθεση που συμμετείχαν 250 δικηγόροι, οι οποίοι διαρκώς ζητούν, και σωστά, να ελεγχθεί κάθε στοιχείο. Είναι δυνατόν με 250 δικηγόρους να κρυφτεί κάτι; Δηλαδή πόσο βλάκας πρέπει να είναι αυτός που κυβερνά τη χώρα, για να θέλει να κρύψει κάτι; Ποτέ δεν μας είπαν τι θέλουμε να συγκαλύψουμε».

Βερβεσός: Για ποιο «θάψιμο» μιλάμε;

Τη δική του απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι απέκρυψε την έκθεση του πραγματογνώμονα Ανάστασιου Δέδε, έδωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός.

«Όλα τα πορίσματα που είχαν γίνει την εποχή εκείνη (τέλη του 2023, αρχές του 2024), με τα στοιχεία που είχε το Γενικό Χημείο του Κράτους, οδηγούσαν στα έλαια σιλικόνης. Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τότε. Άρα όλοι δούλεψαν ένα μοντέλο με βάση τα έλαια σιλικόνης. Τα νεότερα στοιχεία προέκυψαν όταν έγιναν οι έρευνες και βγήκαν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τo Πανεπιστήμιο της Γάνδης και είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν αρωματικοί υδρογοάνθρακες. Τα στοιχεία που υπήρχαν το 2024, όλες οι μελέτες, οδηγούσαν σε εκείνο το συμπέρασμα» ανέφερε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε:

«Ο δικός μας τεχνικός σύμβουλος στο πόρισμά του στηρίχθηκε στην έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Πυροσβεστικής. Λέει ότι “με βάση τα στοιχεία που έχω, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι οφείλονται στα έλαια σιλικόνης”. Αρχές του 2024 έγινε αυτή η έκθεση».

Η έκθεση του πραγματογνώμονα Δέδε

Η έκθεση του Αν. Δέδε εξετάζει λεπτομερώς τα αίτια της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων και αποδίδει την πυρκαγιά στην ανάφλεξη των ελαίων των μετασχηματιστών της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

«Από τα στοιχεία (καταγραφή ταχύτητας της εμπορικής αμαξοστοιχίας) προέκυψε ότι η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία πριν την σύγκρουση τροχοπέδησε και αυτή. Τελικά είχαμε σύγχρονη τροχοπέδηση των ηλεκτραμαξών και των δύο αμαξοστοιχιών. Επειδή λοιπόν την στιγμή της σύγκρουσης, είχαμε τροχοπεδήσεις, αποτέλεσμα ήταν και η παραγωγή σπινθήρων στις σιδηροτροχιές. Αμέσως μετά την σύγκρουση έγινε άμεση συρρίκνωση του φέροντος οργανισμού των ηλεκτραμαξών, με αποτέλεσμα την διάρρηξη των δοχείων που περιείχαν έλαιο ψύξης των Μετασχηματιστών. Το συγκεκριμένο έλαιο είχε σημείο ανάφλεξης μεγαλύτερο των 300 βαθμών κελσίου και σημείο έκρηξης άνω των 400 βαθμών κελσίου. Η συνολική ποσότητα του ελαίου ψύξης ήταν 7,200 κιλά καθόσον κάθε μετασχηματιστής περιείχε 2400 κιλά ψυκτικού σιλικονούχου ελαίου.

Με τη σύγκρουση λοιπόν η μεγάλη ποσότητα του λαδιού διασκορπίστηκε στο σημείο και αναμίχτηκε εκτοξευόμενο, σαν εκνέφωμα με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Είχαμε λοιπόν δύο εστίες πυροδότησης η μία στο ύψος των σιδηροτροχιών (κάτω ακριβώς από τους μετασχηματιστές), που πυροδοτήθηκε από τους σπινθήρες της τριβής λόγω τροχοπέδησης και μια δεύτερη πυροδότηση, που έγινε στο εκνέφωμα που είχε κατακλίσει τον χώρο πάνω από τις οροφές, όπου με την αποκοπή του αγωγού παροχής ρεύματος στον παντογράφο δημιουργήθηκε Arc Flash, με αποτέλεσμα να έχουμε την δεύτερη μεγάλη λάμψη, η οποία πυροδότησε το εκρηκτικό μείγμα των παραγώγων χημικών στοιχείων του ελαίου ψύξης μαζί με το οξυγόνο και διατήρησε την λάμψη. Όταν μειώθηκαν τα προϊόντα της καύσης η “μπάλα”, άρχισε σταδιακά να μειώνει την διάμετρό της και τελικά μετά λίγα δευτερόλεπτα κατέπεσε» αναφέρεται στην έκθεση.

O Αναστάσιος Δέδες είχε δηλώσει το 2024 ότι έχει ειδικότητα του μηχανολόγου και λόγω απουσίας άλλων στοιχείων, υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους. «Όποιος ασχολείται με το θέμα της ανάφλεξης και της πυρκαγιάς πρέπει να είναι χημικός ή χημικός μηχανικός. Οποιοσδήποτε άλλος είναι αναρμόδιος και είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του αυτά τα οποία λέει το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Το ΓΧΚ λοιπόν στην έκθεση του αναφέρει ότι βρέθηκαν έλαια σιλικόνης τα οποία έλαια σιλικόνης με βάση την βιβλιογραφία την οποία αναφέρει έχουν τους 300 βαθμούς κελσίου σημείο ανάφλεξης. Αυτά τα έλαια σιλικόνης, όταν εκτεθούν σε ηλεκτρικό σπινθήρα, τότε παράγονται αέρια τα οποία είναι αιθάνιο, μεθάνιο, βουτάνιο, τα οποία είναι εκρηκτικά» είχε πει ο κ. Δέδες.

Δημοφιλή