Κυβερνητικές πηγές σε Σούνακ: «Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε»

Απάντηση στον Βρετανό πρωθυπουργό, που επιμένει μετά την απρέπεια να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
WPA Pool via Getty Images

Απάντηση στον Ρίσι Σούνακ, που επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακύρωση της συνάντησής τους με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δίνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας με νόημα ότι «δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε».

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ′ όσα έχουμε ήδη πει» σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα ο Σούνακ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας στην βρετανική Βουλή επέμεινε ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα διαψεύδει.

Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο διαπληκτισμός του με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ο Σούνακ δέχτηκε ερώτηση από τον Στάρμερ και απάντησε ότι όταν αναλαμβάνουν οι άνθρωποι δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν. Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγωντας τον Σούνακ είπε: «Ο πρωθυπουργός τα έχασε».

Ο Κιρ Στάρμερ, τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχος, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

«Ατυχές περιστατικό, ″κέρδος″ η δημοσιότητα»

To πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για την καθιερωμένη μηνιαία ενημερωτική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν και η διπλωματική κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Θεωρώ ότι η ακύρωση της συνάντησης δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επεσήμανε ότι το περιστατικό αυτό είχε και μία θετική πλευρά. «Απέκτησε μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3 τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες».

«Η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετία του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου. Το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Αλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές», επισήμανε.

Δημοσκόπηση-καταπέλτης για Σούνακ

Οι Βρετανοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και ενοχλημένοι από τη στάση του πρωθυπουργού τους.

Σε σχετική δημοσκόπηση, στο ερώτημα αν «η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή απόφαση ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;» οι απαντήσεις των Βρετανών είναι ενδεικτικές: Σωστή απόφαση 11%, Λαθος απόφαση 66%, Δεν ξέρω 22%.

Σε άλλη ερώτηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν πιστεύουν ότι «η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία». Οι απαντήσεις ήταν οι εξής: «Θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη Βρετανία 15%», «Θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα 49%», «Δεν με πειράζει κανένα από τα δύο 26%», «Δεν ξέρω 10%».

Όσο για το κόμμα των Εργατικών, περιορίζεται να δηλώνει επισήμως, ότι η θέση του είναι ότι εάν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση κατέληγαν σε συμφωνία δανεισμού, μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα στεκόταν εμπόδιο.

Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται

Οι συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν, πάντως, παρά την διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» τόνισε ότι η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», σημείωσε.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή