«Κρατικός δρων» ή «ομάδες δρώντων κρατικά υποστηριζόμενες» θεωρείται πως βρίσκονταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στη HuffPost Greece.
Όπως τόνισε η συγκεκριμένη πηγή, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα μεμονωμένο αποσπασματικό γεγονός, μα πρέπει να εξετάζεται σε συνδυασμό με το ευρύτερο τοπίο και όχι ως απλά μια επίθεση σε μια υποδομή, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ο πραγματικός αντικειμενικός σκοπός δεν είναι η ίδια η υποδομή, μα η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου και το θεσμικό σύστημα και γενικότερα η αποσταθεροποίηση.
Όσον αφορά στις 114 χώρες προέλευσης και τις εκατομμύρια κλήσεις, η συγκεκριμένη πηγή υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο ακριβώς διεξάγεται μια DDOS (distributed denial of service) επίθεση: «Έτσι κατανέμεται το φορτίο επίθεσης- δεν είναι ότι κάτοικοι σε 114 χώρες συνεννοήθηκαν για να στοχεύσουν την Ελλάδα. Η κατανομή του επιθετικού φορτίου δρομολογήθηκε σε όλη την υδρόγειο μέσω διαφόρων τεχνικών».
Ως προς τους αυτουργούς, θεωρείται πως ήταν «κρατικός δρων» ή «ομάδες δρώντων κρατικά υποστηριζόμενες»- και «όχι κάποιου είδους ακτιβιστές, ιδεολόγοι, ριζοσπάστες, χάκερ κ.ο.κ που επιχείρησαν να ”χακέψουν” την Ελλάδα».
Σε αυτό το πλαίσιο ως παρεμφερές παράδειγμα/ αντίστοιχη περίπτωση παρουσιάζεται περιστατικό στη Ρουμανία τον Μάρτιο του 2022: Στις 6 του μήνα- λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- μια παρομοίου μεγέθους κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε κατά της πετρελαϊκής Rompetrol, με αποτέλεσμα να τεθούν «εκτός μάχης» 800 σταθμοί εργασίας σε όλη τη χώρα και να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων της χώρας με καύσιμα. Το περιστατικό αυτό συνοδεύτηκε από μια επικοινωνιακή καμπάνια μέσω Facebook και Twitter από κάποιους χρήστες οι οποίοι έλεγαν πως λόγω των βλαβών αυτών αναμενόταν διπλασιασμός των καυσίμων τις επόμενες ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της χώρας, με πολίτες οι οποίοι πήγαιναν να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους, και επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων. Την επόμενη ημέρα, μια νέα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζε πως η ρουμανική κυβέρνηση ήταν ανίκανη να εξασφαλίσει καύσιμα και τη σωστή λειτουργία της εταιρείας.
«Επομένως, όταν βλέπουμε κυβερνοεπιθετικό φαινόμενο, στον φακό μας δεν έχουμε μόνο το φαινόμενο της κυβερνοεπίθεσης, μα τι προηγείται και τι ακολουθεί το φαινόμενο. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι η αποσταθεροποίηση- η δημιουργία ρηγμάτων στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμικό σύστημα και η εντύπωση πως τίποτα δεν δουλεύει, είναι όλοι ίδιοι, άχρηστοι κ.ο.κ» υπογραμμίζει η εν λόγω πηγή.
Σημειώνεται πως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «oι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων. Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον».
«Η επίθεση στην τράπεζα θεμάτων είναι ένα οργανωμένο έγκλημα (…) Υπολογίζεται ότι κόστισε 200.000 ευρώ, έχει δηλαδή χρηματοδότη» είπε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν είπαμε ότι φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι δέχτηκε η χώρα μία πάρα πολύ μεγάλη κυβερνοεπίθεση. Ναι, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες στόχευσαν σε έναν οργανισμό – στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων. Δέχθηκε η χώρα μια τεράστια επίθεση, και αυτό το συνδέουμε με το ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη πολιτικά στιγμή που δεν έχει μια ορκισμένη πολιτική κυβέρνηση. Έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γι’ αυτό λέμε ότι η “νάρκη” της απλής αναλογικής οδηγεί σε ένα σύστημα αστάθειας ουσιαστικά τη χώρα. (Την υπόθεση) ψάχνει το οργανωμένο έγκλημα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την ψάχνει η εισαγγελέας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να επιτίθενται στη χώρα και στο εξωτερικό θα πρέπει να σκεφτούν πιο υπεύθυνα και να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία. Διότι αυτή τη στιγμή δεχθήκαμε μία επίθεση» πρόσθεσε.