Κι αν ένα «σφηνάκι» ελαιόλαδο είναι το «φάρμακο» για το hangover; Τι απαντά η επιστήμη

Παρά τη γοητεία του, αυτός ο ισχυρισμός στερείται επιστημονικής υποστήριξης και πρέπει να προσεγγιστεί με πολύ σκεπτικισμό.
HakanEliacik / 500px via Getty Images

Η αναζήτηση θεραπειών για το hangover από το αλκοόλ είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το αλκοόλ. Υπάρχουν πολλές «θεραπείες», αλλά λείπουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους.

Πρόσφατα, η ιδέα ότι η κατανάλωση λίγου ελαιόλαδου πριν τη λήψη αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει το hangover έχει συγκεντρώσει την προσοχή.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, ο παραγωγός και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και σύντροφος της Selena Gomez, μοιράστηκε το μυστικό του για την πρόληψη του hangover - το ελαιόλαδο - δοκιμάζοντας μάλιστα τη μέθοδο μαζί με τον Fallon.

«Ο φίλος μου ο Nino μου το έμαθε αυτό», λέει κάποια στιγμή ο Blanco. «Ήρθαν κάποιοι ηλικιωμένοι από την Ιταλία και μου είπαν: ’Πριν πιεις, πάρε μια δόση από αυτό και δεν θα έχεις hangover. Αδύνατον.».

Παρά τη γοητεία του, αυτός ο ισχυρισμός στερείται επιστημονικής υποστήριξης και πρέπει να προσεγγιστεί με πολύ σκεπτικισμό.

Η θεωρία πίσω από το κόλπο με το ελαιόλαδο είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά σχηματίζει μια επικάλυψη στην επένδυση του στομάχου, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο απορροφάται το αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η πιο αργή απορρόφηση υποτίθεται ότι μειώνει την ένταση του hangover.

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να καθυστερήσουν την απορρόφηση του αλκοόλ σε κάποιο βαθμό, η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής είναι αμφίβολη, αναφέρει το Science Alert.

Η απορρόφηση του αλκοόλ συμβαίνει κυρίως στο λεπτό έντερο, με μόνο το 20% περίπου να απορροφάται στο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν το ελαιόλαδο επιβραδύνει την αρχική απορρόφηση στο στομάχι, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ θα εξακολουθεί να απορροφάται αργότερα στην πεπτική διαδικασία.

Ωστόσο, η Ένωση Διαιτολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει τα εξής:«Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται στο στομάχι και το υπόλοιπο απορροφάται στο έντερο.

Έτσι, οποιαδήποτε τροφή που περιέχει λίπος, πρωτεΐνες ή, σε κάποιο βαθμό, υδατάνθρακες που καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου μπορεί να έχει πολύ μέτρια επίδραση στην επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ»

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι

Αντί να βασίζεστε στο ελαιόλαδο, υπάρχουν αρκετές καθιερωμένες μέθοδοι για την πρόληψη ή τον μετριασμό του hangover:

Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση συμβάλλει σημαντικά στα συμπτώματα του hangover. Η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και στη μείωση της σοβαρότητας του hangover.

Διατροφή: Η κατανάλωση ενός θρεπτικού γεύματος πριν το ποτό μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ πιο αποτελεσματικά από ένα σφηνάκι ελαιόλαδο. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες μπορούν να παρέχουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων του αλκοόλ.

Μέτρο: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το hangover είναι να πίνετε με μέτρο.

Πηγή: Science Alert

Δημοφιλή