Κι όμως, είναι αναγκαίο να πλένουμε την μπανάνα πριν την ξεφλουδίσουμε. Να γιατί.

Μήπως το κάναμε λάθος όλο αυτό τον καιρό;
Peeling banana
Kinga Krzeminska via Getty Images
Peeling banana

Πιθανότατα δεν θα τσιμπήσουμε ένα μήλο ή δεν θα βάλουμε μερικά σταφύλια στο στόμα μας χωρίς να τα πλύνουμε πρώτα. Τρώμε τη φλούδα του φρούτου και ποιος ξέρει τι κρύβεται εκεί.

Τι γίνεται όμως με τις μπανάνες και τα αβοκάντο – φρούτα με χοντρή φλούδα που ξεφλουδίζουμε πριν τα φάμε; Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι πρέπει να τα πλένουμε και αυτά.

«Θα πρέπει να πλένουμε τα προϊόντα που έχουν φλούδα με καθαρό τρεχούμενο νερό, ακόμα κι αν σκοπεύουμε να την πετάξουμε», λέει στην HuffPost η Ταμίκα Σιμς, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας τεχνολογίας τροφίμων στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων. «Αυτή είναι η καλύτερη πρακτική στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων για να ελαχιστοποιηθεί η μεταφορά ρύπων ή μικροβίων που μπορεί να υπάρχουν από το ”δέρμα” των φρούτων που σκοπεύουμε να καταναλώσουμε στο εσωτερικό τους».

Ενώ η βρωμιά μπορεί να είναι ορατή στο «δέρμα», τα φυτοφάρμακα ή μικρόβια όπως η σαλμονέλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες δεν είναι απαραίτητα ορατά. Η Σιμς λέει ότι πρέπει να πλένουμε όλα τα προϊόντα πριν τα καταναλώσουμε - ακόμα και τις βιολογικές ποικιλίες και τα πράγματα που ξεφλουδίζουμε.

«Ακόμα κι αν μας φαίνεται αδιανόητο, θα πρέπει να τα πλύνουμε πρώτα», προσθέτει. Ακολουθεί το γιατί, καθώς επίσης και μερικές συμβουλές για το πλύσιμο, την αποθήκευση και την αποτελεσματική προετοιμασία των προϊόντων.

Γιατί πρέπει να πλένουμε προϊόντα με «παχύ» δέρμα

Οι φλούδες μπανάνας, οι φλούδες από αβοκάντο και άλλα προϊόντα με παχύ εξωτερικό είναι εξίσου ευάλωτα στο να έχουν βακτήρια με τα φρούτα και τα λαχανικά με πιο απαλό, λεπτό «δέρμα», λέει στη HuffPost ο Τρέβορ Κρεγκ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και εταιρικός διευθυντής τεχνικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στη Microbac Laboratories.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει πράγματι ανιχνεύσει λιστέρια και σαλμονέλα στο εξωτερικό του αβοκάντο.

Αυτά τα «παχύτερα» δέρματα κάνουν πιο δύσκολο για τα βακτήρια ή τη βρωμιά να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά ο Κρεγκ λέει ότι όταν κόβουμε ένα αβοκάντο ή μια μπανάνα, το μαχαίρι μπορεί να σπρώξει ο,τιδήποτε βρίσκεται στο δέρμα στο βρώσιμο εσωτερικό, μολύνοντάς το.

Το πλύσιμο των προϊόντων μειώνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγεί. «Δεν είναι μια τέλεια διαδικασία και σίγουρα δεν αποστειρώνει το φαγητό μας, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αρκεί να το κάνουμε με ασφάλεια».

Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει κόκκους, παράσιτα, φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα ή μια κηρώδη επίστρωση, συμπληρώνει.

Ο Τζόσουα Ρέσνικ, επικεφαλής σεφ-εκπαιδευτής μαγειρικών τεχνών στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, λέει στη HuffPost ότι πλένει όλα τα προϊόντα που κόβει, ακόμα και εκείνα που ξεφλουδίζει όπως καρότα ή κρεμμύδια.
«... αυτό το προϊόν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με όλους τους τύπους βρωμιάς ή ρύπων κατά τη διάρκεια του ”ταξιδιού” του (από την συγκομιδή στην κατανάλωση)».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πλύσης;

Το καθαρό τρεχούμενο νερό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να πλύνουμε κάθε είδους προϊόν, σύμφωνα με τη Σιμς. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάτι ειδικό στο πλύσιμο προϊόντων, σαπούνι ή απορρυπαντικό, προσθέτει ο Κρεγκ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν επίσης να μην χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή απολυμαντικά προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά.

«Αν θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αραιωμένο διάλυμα ξιδιού από ξίδι (μια μικρή ποσότητα) σε καθαρό νερό (τέσσερις φορές την ποσότητα του ξιδιού) στο φαγητό μας», λέει ο Κρεγκ. «Αυτό θα βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα βακτήρια και δεν θα αφήσει άσχημη γεύση ή πιθανές επικίνδυνες χημικές ουσίες στο φαγητό μας».

Εάν παρατηρήσουμε βρωμιά σε προϊόντα, όπως μια πατάτα, ο Ρέσνικ συστήνει να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα κουζίνας και να τα τρίψουμε.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μια βούρτσα τα για φρούτα και τα λαχανικά με πιο παχύ «δέρμα» για να τρίψουμε πιο βαθιά, απλά να μην ξεχάσουμε να καθαρίσουμε τη βούρτσα αφού τη χρησιμοποιήσουμε, λέει ο Κρεγκ. Πριν πλύνουμε φρούτα και λαχανικά, ας φροντίσουμε να πλύνουμε πρώτα τον νεροχύτη και τα χέρια μας, σύμφωνα με τον Κρεγκ.

Άλλοι τρόποι χειρισμού προϊόντων με παχύ «δέρμα»

Πέρα από το πλύσιμο των προϊόντων με παχύ «δέρμα» (και όλων των άλλων τύπων), υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που διασφαλίζουν ότι (το προϊόν που θα καταναλώσουμε) είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ας αποθηκεύσουμε κι ας προετοιμάσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά χωριστά από το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, λέει η Σιμς. «Αυτό σημαίνει ότι τα σκεύη προετοιμασίας που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή των προϊόντων και των ζωικών πρωτεϊνών των γευμάτων μας - όπως οι σανίδες κοπής και τα μαχαίρια - θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά».

Ας ψύξουμε ή ας καταψύξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κλειστά δοχεία εντός δύο ωρών από το κόψιμο, το ξεφλούδισμα ή το μαγείρεμα, όπως επίσης προσθέτει.

Απλώς, ας έχουμε πάντα καθαρά τα σκεύη, τους χώρους εργασίας της κουζίνας και τα χέρια μας, ώστε να μην μολύνουμε τίποτα, τονίζει ο Κρεγκ. Κι ας πλύνουμε όλα τα προϊόντα για να είμαστε ασφαλείς.

«Πρόσφατα, ενώ καθάριζα ορισμένα προϊόντα, βρήκα ένα μικρό σαλιγκάρι να περιπλανιέται στο φαγητό μου και όταν τον έσωσα, παρατήρησα επίσης πολλά άλλα υπολείμματα. Άρα υπάρχουν», κατέληξε.