Κι όμως, υπάρχει ένα ρόφημα που μας ενυδατώνει ταχύτερα και για περισσότερες ώρες απ' το νερό

Ανατρέποντας όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα.
Tatiana Meteleva via Getty Images

Φροντίζοντας να παραμένουμε ενυδατωμένοι διευκολύνουμε τη διαδικασία πρόληψης των λοιμώξεων και το «ταξίδι» των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά ολόκληρου του οργανισμού. Για αυτό, οι περισσότεροι από εμάς, όταν μας χτυπάει την πόρτα η δίψα, γεμίζουμε ένα ποτήρι κρύο νερό και ευχαριστιόμαστε κάθε γουλιά.

Κι όμως, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, ενώ το νερό κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την γρήγορη ενυδάτωση του οργανισμού μας, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, καλά λιπαρά ή πρωτεΐνη πετυχαίνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς μας κρατούν ενυδατωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, λακτόζη, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της εκκένωσης του υγρού από το στομάχι μας και στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το γάλα περιέχει νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι που συγκρατεί το νερό στο σώμα.

«Η πρόσφατη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πράγματα που ήδη γνωρίζαμε: Οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση του σώματός μας, ενώ οι θερμίδες στα διάφορα ροφήματα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο αργή γαστρική κένωση και ως εκ τούτου την πιο αργή απελευθέρωση των ούρων», εξηγεί η διατροφολόγος Μελίσα Ματσουμντάρ.

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της ζάχαρης

Σε αντίθεση με τα ποτά που περιλαμβάνουν ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά όπως η κόκα-κόλα, δεν είναι εξίσου ενυδατικά με τα αντίστοιχα προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Kαι ενώ ναι μεν περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι σε σύγκριση με το νερό, αμέσως μόλις εισέλθουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στα αναψυκτικά και τους υπερεπεξεργασμένους χυμούς αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας, που ονομάζεται όσμωση. Η όσμωση στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο, προκειμένου να αραιώσει τα σάκχαρα που κρύβονται σε αυτά τα ποτά.

Μάλιστα οι χυμοί και τα αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη, πέρα απ′ το γεγονός ότι είναι λιγότερο ενυδατικά από το νερό, προσφέρουν στον οργανισμό μας επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες, που δεν πρόκειται να μας κρατήσουυν χορτάτους για διαστήματα εξίσου μεγάλα με τις στερεές τροφές.

Επομένως, εάν για την ενυδάτωσή μας, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα αναψυκτικά και το νερό, σίγουρα προτιμάμε το τελευταίο, που βοηθά και στην αποβολή των τοξινών από τα νεφρά και το συκώτι, ενώ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Μπορούν η μπύρα και ο καφές με γάλα να μας κρατήσουν ενυδατωμένους;

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό. Μας κάνει δηλαδή να πηγαίνουμε προς νερού μας πιο συχνά, αποβάλοντας περισσότερα υγρά. Ωστόσο η μπύρα, σίγουρα συνδέεται με μικρότερη απώλεια νερού σε σχέση με το ουίσκι, καθώς τα δυνατά αλκοολούχα ποτά μας αφυδατώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα ποτά μικρότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Όσον αφορά τον καφέ, το πόσο καλά μας ενυδατώνει εξαρτάται από την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε. Ένας συνηθισμένος καφές, με περίπου ογδόντα χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης, μας ενυδατώνει εξίσου με το νερό.

Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από 300 mg καφεΐνης, που ισούνται με περίπου τρία-τέσσερα φλιτζάνια καφέ, οδηγεί στην αποβολή περισσότερων υγρών, αφού η καφεΐνη σχετίζεται με μια ήπια, βραχυπρόθεσμη διουρητική δράση. Κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε άτομα που σπάνια καταναλώνουν καφεΐνη και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί προσθέτοντας στον καφέ μια ή δύο κουταλιές της σούπας γάλα.

Πηγή: wishtv