Κι όμως, μπορεί το σεξ να αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό

«Περιορίζουμε την έκθεση μας στα νέα του κορονοϊού και αφοσιωνόμαστε στο σεξουαλικό κομμάτι της ζωής μας».
Artem Peretiatko via Getty Images

Με την πανδημία του κορονοϊού να μας έχει κλείσει μέσα στο σπίτι, τα ζευγάρια έχουν άπλετο χρόνο για να «αφοσιωθούν», σε ερωτικές περιπτύξεις, ιδίως αν δεν έχουν παιδιά.

Αυτό προτείνει στους ασθενείς της η ψυχολόγος - σεξολόγος, Τζάνετ Μπρίτο, ιδίως σε όσους νιώθουν άγχος από την καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα θέματα του COVID-19.

“«Το σεξ, χωρίς προαπαιτούμενα, όπου ο οργασμός δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός, αλλά η πράξη μόνο, αποτελεί την τέλεια πανδημική δραστηριότητα».”

«Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου που είναι παντρεμένοι ή έχουν σύντροφο, να περιορίσουν την έκθεση τους στα νέα του κορονοϊού και να αφοσιωθούν στο σεξουαλικό κομμάτι της ζωής τους», λέει η Τζάνετ Μπρίτο από την Χονολουλού όπου ζει και εργάζεται, στην HuffPost.

«Το σεξ, χωρίς προαπαιτούμενα, όπου ο οργασμός δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός, αλλά η πράξη μόνο, αποτελεί την τέλεια πανδημική δραστηριότητα».

«Κατά βάθος, αυτού του είδους το σεξ, σκοπό έχει την χαλάρωση και να μοιραστούμε στιγμές με την/τον σύντροφο μας. Παρέα με λίγο χαλαρωτική μουσική, είναι η ιδανική λύση για να αποφορτιστούμε από την πίεση που βιώνουμε όλοι μας αυτό τον καιρό».

Το σεξ μαζί με το να νιώθουμε καλά ψυχολογικά και σωματικά είναι πολύ σημαντικό. Το σεξ μπορεί να μας φτιάξει την διάθεση και ενδεχομένως να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τώρα που #Μένουμε_Σπιτι, μας εξηγεί η Τζάνετ Μπρίτο.

Το καλό σεξ μας φτιάχνει την διάθεση

Αχ, αυτή λάμψη που έχουμε στο πρόσωπο μας μετά την ολοκλήρωση του! Γενικά, είμαστε σε καλύτερη διάθεση μετά το σεξ (ή σόλο παιχνίδι!) χάρη στην πλημμύρα των ενδορφινών και άλλων ορμονών που εκλύονται μετά την κορύφωση.

Να πως δουλεύει

Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, The Journal of Health and Social Behavior. Εν τω μεταξύ, διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, που είναι νευροχημικά και προκαλούν με φυσικό τρόπο ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα, παρόμοιο με αυτό που προκαλεί η χρήση της μορφίνης.

Η οξυτοκίνη, που μερικές φορές ονομάζεται ορμόνη της «αγάπης», απελευθερώνεται και αυτή κατά τη διάρκεια του σεξ, της αγκαλιάς ακόμα και στο κράτημα των χεριών. Οι επιστήμονες μάλιστα, λένε ότι ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς στα θηλαστικά.

Το σεξ μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από τον ιο

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Γουίλκς στην Πενσυλβάνια, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του σεξ που γίνεται μερικές φορές την εβδομάδα και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), τα οποία είναι αντισώματα κατά της ασθένειας που βρίσκονται στις βλεννογόνους μεμβράνες των πνευμόνων, των κόλπων, του στομάχου και των εντέρων. Βρίσκονται επίσης στα υγρά που παράγουν αυτές οι μεμβράνες: σάλιο, δάκρυα και αίμα.

Τα άτομα που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα IgA, γεγονός που τους βοήθησε να αποφύγουν τα κρυολογήματα. Η ομάδα είχε 30% περισσότερη IgA από τις δύο ομάδες που είχαν λιγότερο συχνά σεξ και την ομάδα που έκανε σεξ περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Η συνεχόμενη «εξάσκηση» έχει απ ′ ότι φαίνεται και τα μειονεκτήματα της.

«Η ανοσοσφαιρίνη βασικά καταπολεμά τους ιούς και ενισχύει την ανοσία μας», μας λέει η Σάνον Τσάβεζ, ψυχολόγος και σεξουαλική θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες.

«Επιπλέον, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι καλή για τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία. Αυτές οι διεργασίες διατηρούν το σώμα σας υγιές και απελευθερώνουν τοξίνες και συγκρατούν την ένταση στο σώμα».

filadendron via Getty Images

Η αγκαλιά και το απλό φιλί έχει επίσης οφέλη για την υγεία

Δεν είναι μόνο το σεξ που κάνει καλό στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Μία αγκαλιά έχει επίσης τα θετικά στοιχεία. Αυτό το είδος οικειότητας και αγάπης είναι κάτι που λαχταρούμε όλοι, είτε είμαστε σε σχέση είτε όχι. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Κίνσεϊ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήθελαν να αγκαλιάζουν ή ακόμα και να περάσουν όλη τη νύχτα αγκαλιά με τους περιστασιακούς σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Οι στοργικοί σύντροφοι έχουν λιγότερο στρες, μικρότερη ευαισθησία στην κατάθλιψη και λιγότερο άγχος, δήλωσε η Αμάντα Γκέσελμαν, αναπληρωτής διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Κίνσεϊ, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

«Το φιλί συμβάλλει επίσης στην υγεία της καρδιάς, επηρεάζοντας τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω βελτιωμένων λιπιδίων στο αίμα», υποστηρίζει η Γκέσελμαν.

«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το φιλί για περίπου 30 λεπτά μειώνει τις αντιδράσεις των ανθρώπων στα αλλεργιογόνα. Το φιλί παράγει μια φυσιολογική αλλαγή μέσα μας που μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος».

Χωρίς σύντροφο; Ο αυνανισμός έχει πολλά οφέλη

«Είναι μια απάντηση στο άγχος, που προκαλείται από φόβο ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας λόγω της παρούσας κατάστασης», μας λέει η Τζάνετ Μπρίτο.

«Ο αυνανισμός μπορεί να προσφέρει άνεση σε δύσκολες στιγμές».

Είναι απολύτως κατανοητό αν δεν έχουμε όρεξη

Είναι φυσικό στην παρούσα φάση να μην έχουμε και την μεγαλύτερη διάθεση για σεξ. Άλλωστε ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο στρες και το άγχος. Σε έρευνα που κάνει η Γκέσελμαν με τους συναδέλφους της, πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως οι σεξουαλικές τους ορμές έχουν μειωθεί από την αρχή της πανδημίας.

Οπως λέει η Γκέσελμαν, «σίγουρα αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι είναι δεν είναι μαζί με τους συντρόφους τους, λόγω του κατ′ οίκον περιορισμό που μας έχει επιβληθεί λόγω του κορονοϊού. Το άγχος στο σύνολο του, έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία».

“Η σεξουαλική μας συμπεριφορά κατά την διάρκεια που #Μένουμε_Σπίτι, δεν έχει κανόνες. Κάνουμε αυτό που στην ουσία μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα. Είτε αυτό λέγεται αποχή είτε κάνοντας σεξ με τον σύντροφο μας στο σπίτι.”

«Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν την επιθυμία για σεξ. Είναι πολύ αγχωμένοι για να θέλουν σεξ ή ακόμη και να σκεφτούν για σεξ, και αυτό μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερο άγχος, επειδή ένα μέρος της ζωής τους που τους ευχαριστούσε, δεν μπορούν αυτή την στιγμή να το ζήσουν».

Αν δεν έχουμε διάθεση και χρειαζόμαστε κάποιο κίνητρο, το γεγονός πως το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό, μπορεί να το κάνει πιο δελεαστικό.

«Το σεξ μπορεί να μας παρέχει έναν τρόπο να αισθανθούμε συναισθηματικά κοντά στον σύντροφό μας, κάτι που μπορεί να μας παρηγορεί και να μας παρέχει σιγουριά, στην παρούσα φάση», ισχυρίζεται η Γκέσελμαν.

Συμπέρασμα

Η σεξουαλική μας συμπεριφορά κατά την διάρκεια που #Μένουμε_Σπίτι, δεν έχει κανόνες. Κάνουμε αυτό που στην ουσία μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα. Είτε αυτό λέγεται αποχή είτε κάνοντας σεξ με τον σύντροφο μας στο σπίτι.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε, να αναζητήσουμε ψυχαγωγία ή απόλαυση τώρα», μας λέει η Αμάντα Γκέσελμαν. «Είναι λογικό ότι για μερικούς από εμάς, αυτός ο χρόνος αδράνειας αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να εξερευνήσουμε σεξουαλικά τον ευατό μας».