Κι όμως, ορισμένες υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι καλές για την υγεία μας σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το ψωμί και τα δημητριακά – τα οποία είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό – μειώνουν τον κίνδυνο πολυνοσηρότητας λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Woman Looks Shocked in a Grocery Supermarket Price Increase and Inflation
PixelsEffect via Getty Images
Woman Looks Shocked in a Grocery Supermarket Price Increase and Inflation

Ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη – όμως άλλα είναι καλά για την υγεία μας όπως αναφέρει νέα έρευνα για τα «δαιμονοποιημένα» τρόφιμα.

Μια νέα μεγάλη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων – όπως τα λουκάνικα και τα ζαχαρούχα ποτά - καθιστούν πιο πιθανό να νοσήσει κάποιος από αυτές τις ασθένειες.

Αλλά το ψωμί και τα δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο κάποιου να τα τις αντιμετωπίσει - επειδή περιέχουν φυτικές ίνες - παρόλο που είναι επίσης εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), κατέληξαν επίσης οι ίδιοι ερευνητές, σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

Ομοίως, οι σάλτσες, τα αλείμματα και τα καρυκεύματα είναι επίσης βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, αλλά όχι τόσο όσο τα ζωικά προϊόντα και τα αναψυκτικά.

Ωστόσο, για αρκετούς άλλους κύριους τύπους υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που θεωρούνταν προηγουμένως επιβλαβείς όπως γλυκά και επιδόρπια, έτοιμα γεύματα, αλμυρά σνακ και φυτικές εναλλακτικές λύσεις αντί των προϊόντων κρέατος έγινε ξεκάθαρο ότι «δεν συνδέονται με τον κίνδυνο πολυνοσηρότητας», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι το να θεωρούμε όλα τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα ως επιβλαβή για την υγεία δεν είναι συνετό και είναι αδικαιολόγητο.

Όπως πολλά άλλα πρόσφατα ερευνητικά έργα, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και καθιστούν πιο πιθανό ότι κάποιος που τα καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό θα υποστεί ένα δυνητικά θανατηφόρο συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, δίνει επίσης μια πιο λεπτομερή εικόνα για το ποια υπερ-επεξεργασμένα αυξάνουν ή όχι τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Η τελευταία μελέτη βασίζεται σε ανάλυση του διατροφικού ιστορικού και ασθενειών που βιώνουν 266.666 άτομα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς: «...διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας καρκίνου και καρδιομεταβολικών ασθενειών».

Τα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο θα πρέπει να αντικαταστήσουν μερικά αλλά όχι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή τους με «παρόμοια αλλά λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα… για την πρόληψη του καρκίνου και της καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας», ή να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή, είπαν.

Πολυνοσηρότητα είναι όταν κάποιος έχει τουλάχιστον δύο ασθένειες που μειώνουν τη ζωή ταυτόχρονα, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Η οξεία ανησυχία που έχει συσσωρευτεί γύρω από τα υπέρ- επεξεργασμένα τρόφιμα τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι το 50%-60% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος προέρχεται από τα τελευταία κι όχι από φρέσκα προϊόντα.

Ο Χάινζ Φράισλινγκ, συν-συγγραφέας της εργασίας και εμπειρογνώμονας στην υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας IARC, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε: «Η μελέτη μας τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγονται εντελώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να προτιμώνται τα φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η Ρεϊνάλντα Κόρντοβα, η οποία ηγήθηκε της μελέτης και εργάζεται τόσο στο IARC όσο και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο δρ Ιαν Τζόνσον, ερευνητής διατροφής και επίτιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Quadram, είπε ότι η μελέτη έδωσε χρήσιμο φως στο ποιοι τύποι υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων είναι και ποιοι δεν είναι επιβλαβείς.

«Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν, πράγματι, ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ένα ρόλο στην εμφάνιση πολλαπλών χρόνιων παθήσεων. Αλλά δείχνουν επίσης ότι η κοινή παραδοχή πώς όλα τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με ανεπιθύμητες καταστάσεις υγείας, είναι μάλλον λάθος».

Ο δρ Ντουέιν Μέλλορ, ανώτερος λέκτορας στην ιατρική σχολή του Aston University, συμφώνησε. «Η έννοια των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι πολύ ευρεία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: The Guardian