Τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca θα λάβει τμηματικά η Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά, εφόσον περάσει και τη φάση 4, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας είπε πως στη φάση που βρισκόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας είναι καλύτερα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες, προσθέτοντας πως «δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».
Όπως τόνισε, όταν υπάρχει λόγος για τοπικά lockdown ή να εφαρμογή τοπικών μέτρων αυτά θα γίνονται, καθώς «είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα».
Στο μεταξύ, σημαντική για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να είναι η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς θα γίνει επισκόπηση των εξελίξεων, ύστερα και από τη συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής των επιστημόνων, όπως και ένας πρώτος απολογισμός της αποτελεσματικότητας των νέων μέτρων.
H κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, με τον πρωθυπουργό να ζητά επίσης τη Δευτέρα την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από τα 200 για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες- ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Λόγο ανησυχίας συνεχίζει να αποτελεί η σταδιακή επιστροφή των αδειούχων από νησιά και παραθεριστικά μέρη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση της διασποράς του ιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κορονοϊός: Δύο νεκροί και 150 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο