Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη.
Αμέσως μετά ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις. Θέλω να τονίσω πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ύποπτα περιστατικά».
Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία προσθέτοντας ότι ο νέος κορονοϊός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Επίσης τόνισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, στάθηκε στα 13 νοσοκομεία που είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών. «Με τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλία, οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι ενδεχομενως αυξάνει και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας ο κορονοϊός, αλλά είμαστε θωρακισμένοι» σημείωσε.
Ψυχραιμία και εγρήγορση ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Δεδομένου ότι ο ιός εξαπλώνεται σε ανησυχητικό βαθμό στη γειτονική Ιταλία, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωναϊού.
Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:
Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:
- χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
- εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
- εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
- άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
- άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό
Βασικές προφυλάξεις
Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
- χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
- κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.
- εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.
Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.
Ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία
Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών, στην οποία υπογραμμίζεται:
«Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.
Οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Οσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».
Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης
Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.
Οι φόβοι παγκοσμίως για πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκαν τη Δευτέρα, μετά από «εκτόξευση» των νέων κρουσμάτων σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα- ωστόσο η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων φάνηκε να μειώνεται.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως δεν έχει πλέον διαδικασία για την ανακήρυξη πανδημίας, μα το ξέσπασμα παραμένει κατάσταση διεθνούς εκτάκτου ανάγκης. «Ανησυχούμε ειδικότερα για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία, μέσω video link. «Ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες 2-3 ημέρες».
Η Νότια Κορέα ανέφερε 231 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 833, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της, Νταεγκού, απομονωνόταν ακόμα περισσότερο. Το Ιράν, που ανακοίνωσε τα δύο πρώτα του κρούσματα την Τετάρτη, ανέφερε ότι είχε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οκτώ θανάτους. Περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ να αναφέρουν τα πρώτα τους. Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Ιταλία, όπου ανέρχονται στα 150, με πέντε θανάτους ως τώρα.