«Κίμων»: Kαθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI στη Γαλλία

Το πρώτο πλοίο από τις τρεις FDI για το Πολεμικό Ναυτικό.
.
.
Via Kyriakos Mitsotakis

Πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Γαλλίας η τελετή καθέλκυσης στη πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI, «Κίμων».

Η φρεγάτα «Κίμων» αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2025, φέρνοντας το ΠΝ σε μια νέα εποχή, καθώς οι FDI με τις προηγμένες τους δυνατότητες αναμένεται να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων επιφανείας.

Τα ονόματα των τριών φρεγατών θα είναι «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων». Οι ελληνικές FDI θα διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, περιλαμβάνει το προηγμένο ραντάρ SEAFIRE, πυραύλους ASTER 30 (ο συνδυασμός τους παρέχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ), πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/ αντιβληματικής προστασίας του σκάφους. Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες.

Όσον αφορά στα όπλα κατά πλοίων, περιλαμβάνουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, ικανούς να πλήττουν εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (σημειώνεται πως οι γαλλικοί πύραυλοι της «οικογένειας» των Exocet βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο οπλοστάσιο του ΠΝ). Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική Naval Group, οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, πολυηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

.
.
NAVAL GROUP

Την καθέλκυση χαιρετίζει σε ανάρτηση του στο Facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!

Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

«Η φρεγάτα ”Κίμων”, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον ”Νέαρχο” και τον ”Φορμίωνα”, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας ”Κίμων” της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Περνάμε», ανέφερε, «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα».

Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής ’Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας.

Δημοφιλή