Κίνα: Αυξάνει τα όρια ηλικίας μετά από 74 χρόνια - Οι ιστορικές αλλαγές στη «χώρα του δράκου»

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας δημιουργήθηκε το 1950, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν 40 χρόνια. Το 2035 δεν θα έχει χρήματα για συντάξεις.
Xinhua News Agency via Getty Images

Σχεδόν 7 δεκαετίες μετά, και την μεσολάβηση μια σειράς ιστορικών μεταρρυθμίσεων προς την οικονομική φιλελευθεροποίηση, η κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει για πρώτη φορά τα όρια συνταξιοδότησης των πολιτών, που είναι τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Το τελευταίο οχηρό του κινεζικού κομμουνιστικού μοντέλου, καταρρέει καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να σώσει το συνταξιοδοτικό του ταμείο και να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση του πληθυσμού -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες- και τη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το νομοθετικό σώμα της χώρας, ενέκρινε τη νέα πολιτική την Παρασκευή μετά από μια ξαφνική ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας ότι επανεξετάζει το μέτρο που αρχικά είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2023.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η μεγάλη αυτή αλλαγή πολιτικής που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στο επόμενα 15 χρόνια.

Έτσι, η ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα αυξηθεί στα 63 έτη από 60 και για τις γυναίκες στα 55 με 58 ανάλογα με το είδος της εργασίας, από 50 και 55 αντίστοιχα.

«Έχουμε περισσότερους ανθρώπους που μπαίνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, και έτσι το συνταξιοδοτικό ταμείο (αντιμετωπίζει) υψηλή πίεση. Γι′ αυτό νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να δράσουμε σοβαρά», δήλωσε ο Xiujian Peng, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Victoria στην Αυστραλία που μελετά τον πληθυσμό της Κίνας και τους δεσμούς της με την οικονομία.

Συνταξιοδοτικό σύστημα 74 ετών

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας, που καθορίστηκαν οι ηλικίες συνταξιοδότησης που ισχύουν μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν μόνο περίπου 40 χρόνια, είπε ο Peng.

Η πολιτική θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2025 και οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά με βάση τις ημερομηνίες γέννησης των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1971 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών και 7 μηνών τον Αύγουστο του 2032. Ένας άνδρας που γεννήθηκε τον Μάιο του 1971 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών και 8 μηνών τον Ιανουάριο του 2033.

Μέχρι το τέλος του 2023, η Κίνα μετρούσε σχεδόν 300 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ το 2035, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να είναι 400 εκατομμύρια, δηλαδή μεγαλύτερος από τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η κατάρρευση των συνταξιοδοτικών της ταμείων καθώς η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών έχει προβλέψει μέχρι το 2035 δεν θα μπορεί να καλύψει τις συντάξεις.

Η πίεση στα κοινωνικά επιδόματα, όπως οι συντάξεις και η κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοιο πρόβλημα καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει πλήρεις παροχές σε άτομα έως το 2033.

«Αυτό συμβαίνει παντού», δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Αλλά στην Κίνα με τον μεγάλο ηλικιωμένο πληθυσμό της, η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη».

Αλλάζει την ισορροπία εργαζομένων - συνταξιούχων

Η άρνηση της νέας γενιάς Κινέζων να κάνει παιδιά εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης έχει οδηγήσει την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο να αντιμετωπίζει ζήτημα υπογεννητικότητας.

Το 2022, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε ότι για πρώτη φορά η χώρα είχε 850.000 λιγότερους ανθρώπους στο τέλος του έτους από το προηγούμενο έτος, ενώ το 2023, ο πληθυσμός συρρικνώθηκε περαιτέρω, κατά 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει, ότι το βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων θα κατανεμηθεί σε μια μικρότερη ομάδα νεότερων εργαζομένων, καθώς οι πληρωμές συντάξεων χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων.

Οι ερευνητές μετρούν την «αναλογία εξάρτησης» δηλαδή τον αριθμό των ατόμων άνω των 65 ετών σε σύγκριση με τον αριθμό των εργαζομένων κάτω των 65 ετών.

Αυτός ο αριθμός το 2022 ήταν 21,8% σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, που σημαίνει ότι η αναλογία 5 προς 1 (5 εργαζόμενοι για 1 συνταξιούχο) θα αλλάξει καθώς θα χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι για να λάβει τη σύνταξή του ένας συνταξιούχος.

Δημοφιλή