Κίνα: Ανάρπαστα τα μπλουζάκια με την εικόνα του Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του

Πωλούνται για μόλις 4 δολάρια στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιβάλλεται από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σε προεκλογική συγκέντρωση, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, στο Μπάτλερ της Πολιτείας (AP Photo/Evan Vucci).
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιβάλλεται από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σε προεκλογική συγκέντρωση, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, στο Μπάτλερ της Πολιτείας (AP Photo/Evan Vucci).
Evan Vucci via AP

Πλέον το στιγμιότυπο διατίθεται και σε... μπλουζάκια για μόλις 4 δολάρια στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Κινέζοι λιανοπωλητές ανέλαβαν δράση στις πλατφόρμες Taobao και JD.com, τις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας που ανήκουν στην Alibaba, για να επωφεληθούν από τις εικόνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσυλβάνια το Σάββατο.

“Make America Great Again”, γράφει ένα μπλουζάκι, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα οθόνης που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. ”Ο πυροβολισμός με κάνει πιο δυνατό”, γράφει ένα άλλο.

Για άλλη μια φορά οι Κινέζοι κατασκευαστές έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά για να εκμεταλλευτούν ένα viral φαινόμενο και να το μετατρέψουν σε προϊόν. Η ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου σημαίνει ότι οι μικροί λιανοπωλητές της είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν όλα τα είδη των τάσεων των καταναλωτικών προϊόντων.

Μέχρι τη Δευτέρα, πολλά από τα μπλουζάκια είχαν γίνει ανάρπαστα, με μια αναζήτηση για “Trump T-shirt” στο JD.com να μην εμφανίζει αποτελέσματα και στο Taobao να εμφανίζει άλλα μπλουζάκια με τον Tραμπ.

Μάλιστα, ορισμένα καταστήματα παρείχαν κρυφούς συνδέσμους για τα μπλουζάκια μέσω αναζήτησης με κινέζικα παρατσούκλια για τον Τραμπ για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι σαφές γιατί τα μπλουζάκια ήταν κρυμμένα, αλλά το εγχώριο διαδίκτυο της Κίνας, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από το παγκόσμιο διαδίκτυο, ελέγχεται από ένα εκτεταμένο σύστημα λογοκρισίας που παρακολουθεί επίσης τους ιστότοπους διαδικτυακού εμπορίου. Η χρήση των εικόνων θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ένας δημοσιογράφος του AP μπόρεσε να παραγγείλει ένα t-shirt με την επίμαχη εικόνα της στιγμής για 61 γιουάν (8 δολάρια), παρόλο που ο αρχικός σύνδεσμος έλεγε ότι το μπλουζάκι δεν ήταν πλέον διαθέσιμο. Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών δήλωσε ότι παραβιάζονται οι κανονισμοί, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά στη συνέχεια έδωσε έναν σύνδεσμο για να παραγγείλει το πουκάμισο.

Ένα άλλο κατάστημα στο Taobao προσέφερε πέντε διαφορετικά μπλουζάκια, όλα βασισμένα σε φωτογραφίες από την συγκέντρωση του Σαββάτου, όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποιο που να δείχνει τον Τραμπ να δέχεται πυρά. Τα πωλούσαν για 34,9 γιουάν (4 δολάρια).

Το Trump Jianguo άρχισε να χρησιμοποιείται ως ψευδώνυμο στο κινεζικό διαδίκτυο όταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία. Το Jianguo - που σημαίνει ”χτίζω μια χώρα” - ήταν ένα δημοφιλές πατριωτικό όνομα για τους άνδρες τη δεκαετία του 1950 και του 60, όταν η Κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν ακόμα στα σπάργανα. Το παρατσούκλι αποτελεί μια σπόντα από αυτούς που θεωρούν ότι ορισμένες από τις πολιτικές του Τραμπ βοήθησαν στην πραγματικότητα την Κίνα, παρά την ενίοτε φλογερή ρητορική του.

Να σημειωθεί εξάλλου πως Κινέζοι επιχειρηματίες κάνουν εδώ και καιρό χρυσές δουλειές με το όνομα του Τραμπ, καθώς πολλά από τα εμπορεύματα του υποψηφίου κατασκευάστηκαν στο κινεζικό κέντρο χονδρικής Yiwu κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

Η Alibaba, στην οποία ανήκει το Taobao, και η JD.com δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Δημοφιλή