Δεκατέσσερις ελέφαντες κατευθύνονται νότια προς τον προστατευόμενο βιότοπό τους στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, μετά από ένα οδοιπορικό 1.300 χιλιομέτρων (807 μίλια) που αιχμαλώτισε τη φαντασία της διεθνούς κοινότητας, δήλωσαν Κινέζοι τοπικοί αξιωματούχοι αργά τη Δευτέρα (9 Αυγούστου 2021).
Αξιωματούχοι αρμόδιοι για την προστασία της άγριας ζωής είπαν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ελέφαντες πέρασαν με ασφάλεια μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γιουάν, επιστρέφοντας νότια προς ένα φυσικό καταφύγιο που διαχειρίζεται η πόλη Πουέρ.
Μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε για να χειριστεί τους ελεύθερους ελέφαντες, χρησιμοποίησε ηλεκτρικούς φράχτες και δόλωμα, ενώ τοποθέτησε οδοφράγματα σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ελέφαντες πήραν τη σωστή διαδρομή.
Ο Γιανγκ Γινγκγιόνγκ, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μετακίνηση της αγέλης με στόχο την επιστροφή από το αστικό στο φυσικό περιβάλλον της, ήταν «επιστημονικά σχεδιασμένη».
Η επιτροπή «θα προσπαθήσει να επιτρέψει στους ελέφαντες να επιστρέψουν στο βιότοπό τους το συντομότερο δυνατό και να ζήσουν με ασφάλεια», είπε.
Η επαρχία της Γιουνάν ανέπτυξε περισσότερους από 25.000 αστυνομικούς και προσωπικό και 1.500 οχήματα έκτακτης ανάγκης για να εντοπίσουν και να ταΐσουν τους ελέφαντες, καθώς και να εγγυηθούν τη δημόσια ασφάλεια, δήλωσε ο Γουάν Γιονγκ, επικεφαλής της επαρχιακής δασικής επιτροπής.
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις γειτονιές τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής μετανάστευσης, όταν οι ελέφαντες εμφανίστηκαν σε συνοικίες πόλεων, ενώ δαπανήθηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια γιουάν (771.000 δολάρια) για να καλύψουν υλικές ζημιές, είπε.
Ένα κοπάδι που αποτελούσαν αρχικά 16 ελέφαντες εγκατέλειψε το σπίτι τους στο Xishuangbanna, 300 χιλιόμετρα νοτιότερα, τον Μάρτιο του περασμένου έτους και τελικά εγκαταστάθηκε σε προστατευόμενο βιότοπο στο Πουέρ.
Όμως, τον Απρίλιο του 2021, δεκαπέντε από τους ελέφαντες έφυγαν από το Πουέρ και περιπλανήθηκαν πάνω από 1.300 χιλιόμετρα μέσω των πόλεων Γιούξι και Χονγκέ, πριν φτάσουν στα περίχωρα της επαρχιακής πρωτεύουσας Κούνμινγκ τον Ιούνιο.
Οι προσπάθειες προστασίας του κράτους επέτρεψαν στον πληθυσμό των άγριων ελεφάντων να διπλασιαστεί από το 1978. Ο Γουάν Γιονγκ είπε ότι η απαγόρευση των κυνηγετικών δραστηριοτήτων έκανε επίσης τους ελέφαντες πιο πρόθυμους να εισέλθουν σε ανθρώπινες κοινότητες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι φυσικοί χώροι όπου οι ελέφαντες βρίσκουν τροφή συρρικνώθηκαν και κατακερματίστηκαν λόγω της ταχείας αστικοποίησης, των νέων υποδομών μεταφορών και της επέκτασης της εμπορικής γεωργίας.
Ο Σεν Κινγκτσόνγκ, ειδικός στο Γραφείο Διαχείρισης Εθνικού Φυσικού Αποθεματικού του φυσικού πάρκου Xishuangbanna, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ελέφαντες να κατευθυνθούν ξανά βόρεια στο μέλλον!
«Η μετανάστευση και η εξάπλωση του πληθυσμού των ασιατικών ελεφάντων είναι αναπόφευκτη», είπε στην ενημέρωση.