Κίνα: Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε Σιντζιάνγκ και Πεκίνο μετά από τις φονικές πυρκαγιές

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους το βράδυ της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, φωνάζοντας «Τερματίστε τα lockdown!»
Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την έξαρση της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) στην πόλη Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ στην Κίνα σε αυτήν την οθόνη που ελήφθη από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022.
Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την έξαρση της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) στην πόλη Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ στην Κίνα σε αυτήν την οθόνη που ελήφθη από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022.
Video Obtained by Reuters via Video Obtained via REUTERS

Η οργή του κόσμου στην Κίνα μετά τη διεύρυνση των περιορισμών για τον COVID-19 σε όλη τη χώρα ξέσπασε σε σπάνιες διαδηλώσεις στην δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ και την πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, καθώς τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο σημείωσαν ένα ακόμα ρεκόρ.

Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους το βράδυ της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, φωνάζοντας «Σταματήστε τα lockdown!» με υψωμένες τις γροθιές τους στον αέρα, μετά από μια φονική πυρκαγιά την Πέμπτη που προκάλεσε την οργή για το παρατεταμένο lockdown τους λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής.

Βίντεο έδειχναν ανθρώπους σε μια πλατεία να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας με τον στίχο του, ”Σηκωθείτε, αυτοί που αρνούνται να γίνουν σκλάβοι!” ενώ άλλοι φώναζαν ότι ήθελαν να απελευθερωθούν από τα lockdown.

Το Reuters επαλήθευσε ότι το βίντεο δημοσιεύτηκε από το Ουρούμτσι, όπου πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του έχουν τεθεί υπό μερικούς από τους μεγαλύτερους περιορισμούς της χώρας, ενώ τους απαγορεύτηκε να βγουν από τα σπίτια τους για έως και 100 ημέρες.

Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, 2.700 χλμ. μακριά, ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται υπό lockdown οργάνωσαν διαμαρτυρίες μικρής κλίμακας ή αντιμετώπισαν με επιτυχία τους τοπικούς αξιωματούχους για τους περιορισμούς μετακίνησης που τους επιβλήθηκαν.

Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την έξαρση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στην πόλη Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ στην Κίνα σε αυτήν την οθόνη που ελήφθη από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022.
Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την έξαρση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στην πόλη Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ στην Κίνα σε αυτήν την οθόνη που ελήφθη από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022.
Video Obtained by Reuters via Video Obtained via REUTERS

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν μια πυρκαγιά σε ένα πολυώροφο κτίριο στο Ουρούμτσι που στοίχισε τη ζωή 10 ανθρώπων το βράδυ της Πέμπτης και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί χρήστες του διαδικτύου υπέθεσαν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν εγκαίρως επειδή το κτίριο ήταν κλειδωμένο κάτω.

Οι αξιωματούχοι του Ουρούμτσι πραγματοποίησαν ξαφνικά συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αρνηθούν ότι τα μέτρα του COVID εμπόδισαν τη διαφυγή και τη διάσωση του κόσμου, αλλά οι χρήστες του διαδικτύου συνέχισαν να αμφισβητούν τα λεγόμενα των αρχών.

«Η πυρκαγιά του Ουρούμτσι αναστάτωσε όλους στη χώρα», είπε ο Σον Λι, κάτοικος του Πεκίνου.

Ένα προγραμματισμένο lockdown για το συγκρότημα του “Berlin Aiyue” ακυρώθηκε την Παρασκευή, αφού οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν στον τοπικό τους ηγέτη και τον έπεισαν να το ακυρώσει.

Οι κάτοικοι είχαν καταλάβει το σχέδιο για lockdown αφού είδαν εργάτες να βάζουν φράγματα στις πύλες τους. «Αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς», είπε.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, τουλάχιστον δέκα άλλα συγκροτήματα ακύρωσαν τα lockdown πριν από την ανακοινωθείσα ημερομηνία λήξης μετά από παράπονα των κατοίκων.

Ένα ξεχωριστό βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Reuters έδειξε τους κατοίκους του Πεκίνου σε ένα μη αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης να κάνουν πορεία γύρω από έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης το Σάββατο, φωνάζοντας «Τερματίστε τα lockdown».

Η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο.

Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι οι χειρότερες στην Κίνα από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Mαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics αυτή την εβδομάδα, καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της τρέχουσας επιδημίας θα φέρουν πρόσθετα τοπικά lockdown σε πολλές πόλεις της Κίνας, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Την Παρασκευή, η χώρα κατέγραψε καθημερινά 34.909 τοπικά κρούσματα, αριθμός χαμηλός για τα παγκόσμια πρότυπα αλλά το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ για την Κίνα, με τις λοιμώξεις να εξαπλώνονται σε πολλές πόλεις, προκαλώντας εκτεταμένα lockdown και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επιχειρήσεις.

Δημοφιλή