Κίνα: Η βιομηχανία των πολυτελών γάμων έχασε τη λάμψη της λόγω ύφεσης και ανεργίας

Οι νέοι αποφεύγουν να κάνουν παιδιά καθώς ενώ πολλές πόλεις είναι εχθρικές απέναντι στις ανύπαντρες μητέρες.
HUIZENG HU via Getty Images

Τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, η μεγάλη και πολυτελή βιομηχανία γαμήλιων τελετών της Κίνας, που ξεπέρασε τα 500 δις δολάρια το 2020... μαράζωσε.

Μαζί της και εκατομμύρια ζευγάρια νεαρών κινέζων, που ήταν έτοιμα να δαπανήσουν μια μικρή περιουσία για να ζήσουν το όνειρό τους. Άλλωστε, οι μικρές, σεμνές και παραδοσιακές τελετές έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες τη θέση τους στις πολυτελή δεξιώσεις και τα πανάκριβα πάρτι.

Ο κορονοιός όμως, άλλαξε το παραμυθένιο σκηνικό. Η κινεζική οικονομία βρίσκεται έκτοτε σε ύφεση προκαλώντας οικονομικά αδιέξοδα σε επιχειρήσεις και πολίτες. που χάνουν τις δουλειές τους, με την ανεργία κυρίως των νέων να φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό οδήγησε στρατιές Κινέζων να απαρνηθούν το θεσμό του γάμου και της οικογένειας αφού πλέον είναι ένα πολύ ακριβό σπορ.

Η κατάργηση του νόμου του ενός παιδιού, βρίσκει τους κινέζους να θέτουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των γεννήσεων να έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια την πολυπληθή Κίνα, σε μείωση πληθυσμού.

«Ο αριθμός των γάμων μειώνεται και λίγοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα για γάμους», είπε ο Yuan Jialiang, που διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οργάνωσης γάμων στη Σαγκάη.

«Το μέλλον αυτής της βιομηχανίας δεν φαίνεται ελπιδοφόρο» υπογραμμίζει ο Jialiang καθώς πέρυσι έγιναν περίπου 6,8 εκατομμύρια γάμοι σε όλη την Κίνα, 800.000 λιγότεροι από το 2021 φτάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1986, οπότε η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία.

Από τις πιο γερασμένες κοινωνίες παγκοσμίως

Σήμερα, η Κίνα είναι μια από τις ταχύτερα γερασμένες κοινωνίες στον κόσμο. Οι νέοι αποφεύγουν να κάνουν παιδιά ενώ πολλές πόλεις είναι εχθρικές απέναντι στις ανύπαντρες μητέρες, στις οποίες αρνούνται επιδόματα παιδιών και περίθαλψης που λαμβάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια ενώ η απόκτηση παιδιών εκτός γάμου είναι ακόμη κατακριτέα.

″Πολλοί λένε πλέον ότι ο γάμος δεν είναι γι αυτούς. Οι περισσότεροι νέοι στην Κίνα πιστεύουν ότι η ανατροφή των παιδιών είναι πολύ ακριβή”, δήλωσε ο Τζιλιάνγκ.

Ο Ben Cavender, επικεφαλής στρατηγικής στην China Market Research Group υποστηρίζει, ότι οι νεαροί κινέζοι βρίσκουν την ανατροφή των παιδιών πολύ ακριβή υπόθεση καθώς το κράτος δεν τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες.

Επιστρέφουν στους οικονομικούς γάμους

Στους παραδοσιακούς γάμους τα ζευγάρια δέχονταν από συγγενείς και φίλους χρυσά κοσμήματα, πολυτελή είδη σπιτιού και ακριβά δώρα γάμου. Όμως φέτος οι λιγοστοί γάμοι που γίνονται στην κοσμοπολίτικη Σαγκάη ήταν χαμηλού budge καθώς δεν ξεπερνούν εύκολα τα 13.736 δολάρια όταν παλαιότερα ξόδευαν εκατομμύρια.

Η οικονομική ύφεση που πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους νέους, έχει αλλάξει ριζικά τις προτεραιότητές των νεαρών κινέζων, καθώς η υψηλή ανεργία δεν τους αφήνει περιθώρια για πολυτελή δαπάνες. Όσο για το γάμο… φαίνεται ότι από μόνος του είναι μια ακριβή διαδικασία.

Δημοφιλή