Κίνα και Ρωσία ενισχύουν την κυριαρχία τους, καθώς η ήττα Τραμπ στις εκλογές είναι το πιο πιθανό σενάριο

Το ερώτημα που πιθανότατα θέσουν οι ιστορικοί στο μέλλον δεν είναι εάν η προεδρία του Τραμπ επηρέασε τις αποφάσεις των άλλων δύο ηγετών, αλλά το κατά πόσο οι αυταπάτες του άλλαξαν τον κόσμο υπέρ τους.
ASSOCIATED PRESS

Την συνεχή αποδυνάμωση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται πως εκμεταλλεύονται οι Κίνα και Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και να επιβληθούν ως παγκόσμιοι ηγέτες. Η στάση άλλωστε του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχώς προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στο πεδίο των συμμάχων του, συνδράμει καθοριστικά στους στόχους τους.

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο τόσο στον Ρώσο πρόεδρο όσο και τον ομόλογό του στην Κίνα να ελέγχουν αποφασιστικά τις χώρες τους και να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.

Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων έχει αφήσει για τα καλά το σημάδι του στον κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και καλό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και οι δύο φαίνεται να διατηρούν τα υψηλά ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τον Τραμπ.

Εικόνα από το δημοψήφισμα του Πούτιν για την συνταγματική αναθεώρηση
Εικόνα από το δημοψήφισμα του Πούτιν για την συνταγματική αναθεώρηση
ASSOCIATED PRESS

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο αρχηγός του κινεζικού κράτους, Σι Τζινπίνγκ, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου, επικύρωσε τον νόμο για την «εθνική ασφάλεια», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε το «πράσινο φως» από τους Ρώσους συμπολίτες του να προχωρήσει την συνταγματική αναθεώρηση και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036

Οι ηγέτες των δύο χωρών φαίνεται να συμφωνούν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την βούληση, ούτε και τις αντοχές να διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις του μέλλοντος.

Όπως έγραψε ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στην «The Washington Post» την εβδομάδα που πέρασε ο Πούτιν πιστεύει πως οι ΗΠΑ κατέστρεψαν την Σοβιετική Ένωση και γι’ αυτό του αρέσει να αισθάνονται πόνο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιου, «ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ένας διαπραγματευτής παγκόσμιας κλάσης που ασταμάτητα προωθεί τα συμφέροντα της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή».

Πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρουσίασαν όμως στον συνεργάτη του CNN, Καρλ Μπερνστάιν μια πολύ διαφορετική άποψη. Οι ίδιοι σημειώνουν την ικανότητα του Τραμπ να «γοητεύει ή να εκφοβίζει» οποιονδήποτε άλλο ηγέτη επιδιώκει να συνθηκολογήσει μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για την «εκδίκηση» που θέλει να πάρει ο Πούτιν, είτε για την απόφαση του Τζινπίνγκ να παραβιάσει την συμφωνία του Χονγκ Κονγκ που υπεγράφη με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1984, και οι δύο ηγέτες βλέπουν ευκαιρίες με την αποδυνάμωση του Τραμπ.

Σε μια ανάλυση για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο Ρόμπερτ Μπλάκγουιλ είχε γράψει: «Τώρα η πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους διαδόχους του είναι να πείσει το Πεκίνο, μέσω ενισχυμένης προβολής ισχύος των ΗΠΑ, πιο ικανών συμμαχιών και επιδέξιας διπλωματίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτυχθούν και με τους συμμάχους και τους φίλους τους θα αντιμετωπίσουν με ισχύ τις αποσταθεροποιητικές κινέζικες ενέργειες».

Eικόνα από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για τον νόμο «εθνικής ασφάλειας»
Eικόνα από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για τον νόμο «εθνικής ασφάλειας»
ASSOCIATED PRESS

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς που κάνει ο Κινέζος πρόεδρος για τον Τραμπ, είτε πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για την ανάδυση της Κίνας ως υπερδύναμης του κόσμου, είτε για το προοίμιο ενός εξυπνότερου αντιπάλου που θα έχει όμως τους ίδιους στόχους.

O Σι Τζινπίνγκ μάλλον κλίνει προς την δεύτερη εκδοχή, ενώ τώρα από την πλευρά του επιλέγει να δράσει ενάντια στο αποφασιστικό κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, προωθώντας την αφήγηση πως η Δύση βρίσκεται πίσω από αυτό.

Ο νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επικυρώθηκε στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα και τέθηκε αμέσως σε ισχύ, είναι ένα στοίχημα που θα ανατρέψει πολλές ισορροπίες.

Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, σπάει την κοινή σινο-βρετανική δήλωση του 1984 για ένα κοινό σύστημα δύο χωρών.

Το ερώτημα που πιθανότατα θέσουν οι ιστορικοί στο μέλλον δεν είναι εάν η προεδρία του Τραμπ επηρέασε τις αποφάσεις των άλλων δύο ηγετών, αλλά το κατά πόσο οι αυταπάτες του άλλαξαν τον κόσμο υπέρ τους.

Υπενθυμίζουμε πως Ρωσία και Κίνα είχαν αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και ενώ η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ για «προσπάθεια πολιτικοποίησης» της κατάστασης.

«Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η «τοποθέτηση ταμπελών» δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», είχε δηλώσει ο Σι Τζινπίνγκ όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου είχε αναφερθεί ότι «η ρωσική πλευρά αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες της Κίνας που επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα» ενώ «υπογραμμίσθηκε ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας των προσπαθειών που γίνονται να κατηγορηθεί η Κίνα, ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση της επικίνδυνης λοίμωξης». Παράλληλα είχε επισημανθεί πως «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση για το ότι συνεχίζοντας την στενή συνεργασία μεταξύ τους» οι χώρες τους «θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας».

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή