Κίνα: Ο λόγος που οδηγεί εκατομμύρια απόφοιτους των πανεπιστημίων να είναι σκυθρωποί

Το ποσοστό ανεργίας για τους Κινέζους ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών αυξήθηκε στο 20,8%.
somethingway via Getty Images

Καθώς εκατομμύρια νέοι άνθρωποι στην Κίνα αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο αυτό το μήνα, οι παραδοσιακές εικόνες χαρούμενων φοιτητών που πετούν τα καπέλα και τις ποδιές τους στον αέρα έχουν αντικατασταθεί από φωτογραφίες που τους δείχνουν να στεναχωρημένους ή να πετούν τα πτυχία τους στα σκουπίδια.

Φωτογραφίες δείχνουν φοιτητές σε καταθλιπτικές πόζες. Σε άλλες, οι μαθητές ξαπλώνουν μπρούμυτα σε σκάλες ή σε χωράφια.

Οι εικόνες, οι οποίες έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπαινίσσονται το γεγονός ότι 11,6 εκατομμύρια φοιτητές πρόκειται να εισέλθουν σε μια δύσκολη αγορά εργασίας για τους νέους. Την Πέμπτη, η ανεργία των νέων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αναφέρει ο Guardian.

Το ποσοστό ανεργίας για τους Κινέζους ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών αυξήθηκε στο 20,8%, από 20,4% τον Απρίλιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το πανεπιστήμιο ήταν κάποτε μια ελίτ επιδίωξη, αλλά την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά εγγραφής έχουν αυξηθεί καθώς οι νέοι είδαν ένα πτυχίο ως εισιτήριο για μια καλύτερη δουλειά στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας.

Μεταξύ 2012 και 2022, το ποσοστό εγγραφής στο πανεπιστήμιο αυξήθηκε από 30% σε 59,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ 2021 και 2022, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (στα οποία περιλαμβάνονται επαγγελματικά και διοικητικά κολέγια, καθώς και ακαδημαϊκά πανεπιστήμια) αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6 %.

Αλλά αντί να γιορτάζουν τα πτυχία τους, πολλοί φοιτητές αστειεύονται υποστηρίζοντας ότι οι σπουδές τους ήταν χάσιμο χρόνου.

Ένας σχολιαστής στο Douyin, μια πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, έγραψε: «Λατρεύω αυτό το στυλ φωτογραφίας αποφοίτησης, μοιάζει πολύ με την μισοπεθαμένη κατάσταση της ζωής μου».

Δημοφιλή