Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι κινεζικές συνοριακές αρχές εγκαθιστούν κρυφά μια εφαρμογή στα smartphones των τουριστών, η οποία συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων και των επαφών.
Το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται στα σύνορα της δυτικής περιοχής του Σινγιάνγκ, η οποία περιγράφεται ως «αστυνομική πολιτεία» από τους New York Times - εξαιτίας των καταγγελλομένων στρατόπεδων συγκέντρωσης που κρατούν μουσουλμάνους Ουιγούρους (σ.σ. τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία).
Η εφαρμογή είναι σε θέση να ανιχνεύει 73.000 συγκεκριμένα αρχεία από τα κινητά τηλέφωνα, όπως αναφέρει η Vice Motherboard που προέβη σε τεχνική ανάλυση του κώδικα της.
Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, από τη μουσική των τζιχαντιστών μέχρι τις εικόνες εκτελέσεων, αλλά και το πιο καλοήθες ισλαμικό περιεχόμενο, ακόμα και φωτογραφίες του Δαλάι Λάμα, καθώς και τραγούδια από μια ιαπωνική μέταλ μπάντα.
«Η κινεζική κυβέρνηση, βάση νόμου και πρακτικής, συχνά συγχέει ειρηνικές θρησκευτικές δραστηριότητες με τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε η Μάγια Γουάνγκ, Κινέζα ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο ΟΗΕ είχε αναφέρει προηγουμένως ότι είχε «αξιόπιστες αναφορές» ότι περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι είχαν κρατηθεί σε εγκαταστάσεις που οι κινεζικές αρχές ονομάζουν «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», οι οποίες όμως μοιάζουν περισσότερο με φυλακές.
Πέρυσι, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε για μια «εντατική κυβερνητική εκστρατεία μαζικού μίσους, επιθετική παρακολούθηση, πολιτική κατήχηση και αναγκαστική πολιτισμική αφομοίωση κατά των Ουιγούρων της περιοχής, των Καζάκων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων».
Το Πεκίνο διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι μέχρι ένα εκατομμύριο μέλη του πληθυσμού της μειονότητας του Ουιγούρων κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν αποσύρει τους ισχυρισμούς τους.
Η εφαρμογή «παρέχει μια ακόμη απόδειξη για το πόσο εκτεταμένη είναι η μαζική επιτήρηση που διεξάγεται στο Σινγιάνγκ» πρόσθεσε η Γουάνγκ.
(με πληροφορίες από New York Times, SkyNews)