Αρκετοί κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα δέχονται τρόφιμα ως πληρωμή για τα σπίτια, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν αγοραστές τους τελευταίους μήνες.
Οι εταιρείες διαφημίζουν προσφορές που επιτρέπουν στους επίδοξους αγοραστές να χρησιμοποιούν προϊόντα - συμπεριλαμβανομένων ροδάκινων, καρπουζιών και σκόρδου - ως προκαταβολές για νέα σπίτια.
Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ασυνήθιστες προσφορές φέρεται να έχουν πλέον αποσυρθεί.
Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα έχουν μειωθεί για 11 συνεχόμενους μήνες, ενώ αυτή την εβδομάδα μια μεγάλη κατασκευάστρια κήρυξε πτώχευση.
Την περασμένη εβδομάδα, μια εταιρεία ακινήτων στην ανατολική πόλη Βουξί δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων την χρήση ροδάκινων για να αντισταθμίσουν έως και 188.888 κινεζικά γιουάν (27.378 ευρώ) στις προκαταβολές για τα σπίτια.
Μια άλλη κατασκευάστρια στο κοντινό Ναντζίνγκ είπε ότι θα δεχόταν έως και 5.000 κιλά καρπούζια από αγρότες. Εκτίμησε την αξία των προϊόντων στα 100.000 γιουάν (14.493 ευρώ) - τιμή πολλαπλάσια από αυτήν που θα έπιαναν στις τοπικές αγορές.
Τον Μάιο, η εταιρεία ακινήτων Central China Management πραγματοποίησε μια εκστρατεία 16 ημερών σύμφωνα με την οποία δεχόταν σκόρδα ως προκαταβολές για τα σπίτια στην επαρχία Τσι της Κίνας - μια σημαντική περιοχή παραγωγής σκόρδου.
«Βοηθάμε τους αγρότες με αγάπη και τους διευκολύνουμε να αγοράσουν σπίτια», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο WeChat.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα «κεφάλι» σκόρδου, που ισοδυναμεί με περίπου 600 γραμμάρια, αποτιμήθηκε σε πέντε κινεζικά γιουάν, που είναι περίπου τριπλάσια από την τιμή της αγοράς. Η εταιρεία είπε ότι είχε δεχτεί συνολικά 860.000 «κεφάλια» σκόρδου σε συμφωνίες που αφορούσαν 30 σπίτια.
Οι ειδικοί λένε ότι οι εν λόγω συμφωνίες είναι ένας τρόπος για τους κατασκευαστές να παρακάμψουν τους κανόνες των τοπικών αρχών, που περιορίζουν το μέγεθος των επιτρεπόμενων εκπτώσεων.
Τα επίσημα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 41,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός ήταν ο 11ος συνεχόμενος μήνας πτώσης των πωλήσεων.
Την Κυριακή μια ακόμη μεγάλος κινεζική κατασκευαστική χρεοκόπησε, προκαλώντας νέο πλήγμα στον προβληματικό τομέα των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο όμιλος Shimao με έδρα τη Σαγκάη απέτυχε να πληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο για ένα ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που έληξε.
Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραπαίει από τη μια κρίση στην άλλη από το 2020, όταν το Πεκίνο άρχισε να καταπολεμά τον υπερβολικό δανεισμό από τους κατασκευαστές, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει το υψηλό τους χρέος και να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες τιμές των κατοικιών.
Τα προβλήματα κλιμακώθηκαν σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο όταν η Evergrande - η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ακινήτων στην Κίνα - άρχισε να προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά για να αποπληρώσει τους δανειστές της. Η εταιρεία είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας με υποχρεώσεις περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα προβλήματα του κλάδου έχουν επιδεινωθεί από την πολιτική του Πεκίνου για μηδενική Covid και την συνεπακόλουθη επιβράδυνση της οικονομίας.
Η Κίνα έθεσε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της - συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης - σε αυστηρό lockdown νωρίτερα αυτό το έτος για την καταπολέμηση των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, πλήττοντας σοβαρά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την Παρασκευή, μια έρευνα από την China Index Academy -μια εταιρεία έρευνας ακινήτων- έδειξε ότι οι τιμές για νέες κατοικίες σε 100 πόλεις μειώθηκαν περισσότερο από 40% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την «αιμορραγία» και εντείνουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση των πωλήσεων κατοικιών, μειώνοντας τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις αγορές κατοικιών.
Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν βρει ευφάνταστους τρόπους για να τονώσουν τις πωλήσεις - από την αποδοχή σιτηρών ή σκόρδων ως προκαταβολή έως την προσφορά χοίρων ως κίνητρο στους αγοραστές.
(με πληροφορίες από BBC, CNN)