Κίνα: Πρόβλημα υπογεννητικότητας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου

Σκέψεις κατάργησης του περιορισμού γέννησης παιδιών.
Jason Lee / Reuters

Εχει πληθυσμό 1.395.380.000 κατοίκους - τον μεγαλύτερο παγκοσμίως - και όμως η Κίνα φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας, σε σημείο τέτοιο που οι κινεζικές Αρχές κάνουν σκέψεις για τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του ανησυχητικού φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές αντιπροσώπων του κοινοβουλίου της χώρας που ζητούν την άρση των αμφιλεγόμενων κανόνων οικογενειακού προγραμματισμού για την «ελευθέρωση της γονιμότητας», σύμφωνα με το Reuters. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, ζητούν την κατάργηση του περιορισμού γέννησης παιδιών. Στην Κίνα, από το 1978 μέχρι και το 2016 απαγορευόταν στα ζευγάρια να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, λόγω του υπερπληθυσμού.

Ωστόσο, με την γήρανση του υπάρχοντος πληθυσμού, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπάρχει έντονος προβληματισμός αλλά και φόβοι για μακροχρόνιες επιπτώσεις στους τομείς της Οικονομίας, της Υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Κάποια μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν την άποψη ότι ότι η Κίνα πρέπει να ξεχάσει τους σχετικούς περιορισμούς στις γεννήσεις και ακόμη να αφαιρέσει όλες τις αναφορές για τον οικογενειακό προγραμματισμό από το Σύνταγμα.

Ο αριθμός των ζώντων γεννήσεων ανά 1.000 άτομα μειώθηκε σε 10.94 το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, λιγότερο από το ένα τρίτο του επιπέδου του 1949.

Ο εκτιμώμενος αριθμός παιδιών που θα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής της μια μητέρα στην Κίνα έχει πέσει στο 1,6, από 5,18 που ήταν το 1970, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2.45.

Δεξαμενές σκέψεων αναμένουν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα πιάσει κορυφή στα 1,4 δισεκατομμύρια το 2029 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια «ασταμάτητη» πτώση που θα μπορούσε να μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά 200 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Προβλέπουν, επίσης, ότι οι ηλικίες άνω των 60 θα αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού μέχρι το 2035, από 17,3% το 2017. Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα μπορούσε να είναι πάνω από 60 έως τα μέσα του αιώνα.

Σύμφωνα με τον Steven Mosher, πρόεδρο του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνας Πληθυσμού, το οποίο αντιτίθεται στις κυβερνητικές προσπάθειες ελέγχου του πληθυσμού, η Κίνα εισέρχεται σε μια «ύφεση χαμηλής γεννήσεως».

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή