Κίνα: Προτείνει τη δημιουργία δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και άμεση κατάπαυση πυρός

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Χαμάς και προσπαθεί να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση.
Xinhua News Agency via Getty Images

Τη λύση των δύο κρατών και την δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης βλέπει ως «θεμελιώδη διέξοδο» από τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ .

Σύμφωνα με το CNN, είναι η πρώτη φορά που ο Κινέζος ηγέτης μιλά δημόσια για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι «κορυφαία προτεραιότητα τώρα είναι μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης η οποία θα προκαλέσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

Ο Xi, έκανε αυτή τη δήλωση στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Mostafa Madbouly στο Πεκίνο, λέγοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και τα αραβικά έθνη για να «προωθήσει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ο Κινέζος πρόεδρος επαίνεσε την Αίγυπτο για τον «σημαντικό ρόλο» για την άμβλυνση των εντάσεων, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειές της να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης βρέθηκε στο Πεκίνο για το Φόρουμ Belt and Road. στο οποίο παραβρέθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως επίτιμος προσκεκλημένος.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ότι είναι μια «κοινή απειλή» που έφερε τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά καθώς κοινός στόχος τους είναι η κατάπαυση του πυρός.

Η ουδετερότητα του Πεκίνου

Επίσης και οι δύο ηγέτες έχουν αρνηθεί να καταδικάσουν ρητά τη Χαμάς. Η άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τη Χαμάς έχει προκαλέσει οργή και βαθιά αίσθηση απογοήτευσης από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καθώς το Πεκίνο κράτησε παρόμοια στάση και στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κλιμακώνεται, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πιο έντονα τους Παλαιστίνιους με τον Κινέζο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να κατηγορεί δημόσια το Ισραήλ ότι οι ενέργειές του ξεπερνούν το πεδίο της αυτοάμυνας.

Παρόλα αυτά η Κίνα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ουδέτερος μεσολαβητής στη σύγκρουση με το υπουργείο Εξωτερικών να στέλνει τον απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Zhai Jun στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να πιέσει για κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα έχει βαθιά οικονομικά συμφέροντα τόσο στη Ρωσία όσο και στη Μέση Ανατολή, τα οποία θέλει να διαφυλάξει με κάθε κόστος, ιδίως την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή