Η Κίνα έχει βάλει σε lockdown 65 εκατομμύρια πολίτες της με σκληρούς περιορισμούς κατά του κορονοϊού και αποθαρρύνει τα εσωτερικά ταξίδια κατά την επερχόμενη εθνική εορταστική περίοδο.
Οι περισσότεροι από τα 21 εκατομμύρια κατοίκους στη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού έχουν περιοριστεί στα διαμερίσματά τους ή στα συγκροτήματα κατοικιών τους, ενώ στην ανατολική πόλη-λιμάνι της Τιαντζίν, τα μαθήματα γίνονται και πάλι μέσω τηλεκπαίδευσης, αφού καταγράφηκαν 14 νέα κρούσματα, όλα εκτός από δύο χωρίς συμπτώματα.
Η Κίνα κατέγραψε συνολικά 1.552 νέα κρούσματα τη Δευτέρα σε έναν πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό μολύνσεων, οι αρχές έχουν τηρήσει μια πολιτική «μηδενικής COVID» που απαιτεί lockdown, καραντίνες και τον περιορισμό ατόμων που είναι ύποπτα ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με οποιοδήποτε επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Το ετήσιο φεστιβάλ της Κίνας στα μέσα του φθινοπώρου (10-12 Σεπτεμβρίου) είναι το η δεύτερη πιο σημαντική γιορτή της χώρας μετά το Σεληνιακό Νέο Ετος. Τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν επηρεάσει σημαντικά την οικονομία, τα ταξίδια και την κοινωνία γενικότερα, αλλά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας λέει ότι είναι απαραίτητα για την πρόληψη μιας ευρύτερης εξάπλωσης του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν στα τέλη του 2019.
Ο φόβος ότι θα μπουν σε lockdown ή θα σταλούν σε μια εγκατάσταση καραντίνας έχει περιορίσει σοβαρά τις συνήθειες εργασίας, κοινωνικοποίησης και ταξιδιών των Κινέζων.
Στην Τσενγκντού, η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου έχει καθυστερήσει και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στις κατοικίες τους. Συνολικά, 33 πόλεις περιορίζουν τους κατοίκους στα σπίτια ή τις κατοικίες τους, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Από την έναρξη της επιδημίας, η Κίνα έχει θέσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε lockdown που εφαρμόζονται ανελέητα, αποτρέποντας μερικές φορές τους κατοίκους από το να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης.
Το κλείσιμο για περισσότερες από πέντε εβδομάδες της Σαγκάης, της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας και βασικού χρηματοοικονομικού κόμβου της χώρας, αναστάτωσε την τοπική οικονομία, προκάλεσε διαμαρτυρίες και οδήγησε σε έξοδο ξένων κατοίκων.