Τρεις κατοικίδιες γάτες που βρέθηκαν θετικές στον κορονoϊό θανατώθηκαν στη πόλη Χάρμπιν, νοτιοανατολικά της Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες από κρατικά μέσα ενημέρωσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις υπερνολικές προσπάθειες του κράτους για τον περιορισμό του ιού.
Η ιδιοκτήτρια των γατών διαγνώστηκε θετική στον ιό στις 21 Σεπτεμβρίου και ο τοπικός οργανισμός ελέγχου ασθενειών προχώρησε σε ευθανασία των τριών γατιών της, οι οποίες βρέθηκαν θετικές αργότερα, παρά τις αντιρρήσεις της, ανέφερε η Beijing News.
«Πιθανότατα δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για ζώα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό», δήλωσε ένας εργαζόμενος της κοινότητας σε συνέντευξή του στο Beijing News, εξηγώντας γιατί σκοτώθηκαν οι γάτες.
Υπάλληλος του οργανισμού είπε ότι ο λόγος ευθανασίας ήταν ότι οι γάτες θα συνέχιζαν να αφήνουν ιικά ίχνη στο δωμάτιο για καιρό.
«Δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστικό το σενάριο οι γάτες να μολύνουν το περιβάλλον τόσο έντονα που θα αποτελούσαν κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη τους να κολλήσει ξανά COVID», δήλωσε ο Ρέιτσελ Τέλινγκτον, καθηγητής ιολογίας στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Nottingham, προσθέτοντας ότι οι επιφάνειες δεν αποτελούν κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού.
Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού στους ανθρώπους.
«Διαφωνώ απολύτως με αυτήν την προσέγγιση! Για να το πούμε ξεκάθαρα, είναι μια ωμή, απλοϊκή και τεμπέλικη διαχείριση της κρίσης, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την ευθύνη», έγραψε ένας χρήστης κοινωνικών μέσων στο Weibo, την κινεζική έκδοση του Twitter.
Η Κίνα έχει περιορίσει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, επιβάλλοντας μαζικά τεστ και lockdown, ακόμη και όταν καταγράφονταν ελάχιστα κρούσματα.
Ο Φενγκ Ζιζάν, ερευνητής στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι οι κατοικίδιες γάτες πρέπει να θανατώνονται εάν βρεθούν θετικές στον ιό επανειλλημένα, σύμφωνα με την έκθεση της Πέμπτης.
Η Βανέσα Μπαρς, καθηγήτρια στο City University του Χονγκ Κονγκ με ειδίκευση στην υγεία και τις ασθένειες των ζώων, δήλωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από μολυσμένα κατοικίδια ζώα σε ανθρώπους είναι χαμηλός.
«Μέχρι στιγμής, σε ολόκληρη την πανδημία, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές μόλυνσης από γάτα σε άνθρωπο», λέει.
Σε κάθε περίπτωση μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.