Κίνα: Τελεσίγραφο σε Ιράν να χαλιναγωγήσει τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Το Πεκίνο, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, απείλησε ανοικτά την Τεχεράνη με διακοπή των εμπορικών σχέσεων.
via Associated Press

Τα οικονομικά της συμφέροντα στην Ερυθρά θάλασσα είναι αποφασισμένη να προασπίσει η Κίνα η οποία απείλησε ανοικτά το Ιράν ότι θα διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις τους, εάν δεν χαλιναγωγήσει τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία

Οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων ήταν ξεκάθαρες στη διάρκεια αρκετών συναντήσεων που έχουν το τελευταίο διάστημα τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Τεχεράνη.

«Εάν θιγούν τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο, θα επηρεάσει τις δουλειές μας με την Τεχεράνη. Πείτε λοιπόν στους Χούθι να δείξουν αυτοσυγκράτηση» ήταν τα λόγια των Κινέζων σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των Παλαιστινίων στη Γάζα, έχουν αυξήσει το κόστος της ναυτιλίας και της ασφάλισης διαταράσσοντας έναν από τους βασικούς θαλάσσιους διαύλους εμπορικών πλοίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Τα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες κοντέινερ κάθε μέρα έχουν βρει τεράστια εμπόδια με αποτέλεσμα η παραγωγή στην Κίνα να διαταράσσεται από την απόφαση μεγάλων εταιρειών μεταφοράς να αναστείλουν το πέρασμα των πλοίων από την περιοχή.

,
,
Reuters

Το Ιράν εξαρτάται εμπορικά από την Κίνα

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν την τελευταία δεκαετία, ενώ τα κινεζικά διυλιστήρια, αγόρασαν πάνω από το 90% των εξαγωγών αργού του Ιράν το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εμπορικών αναλύσεων Kpler.

Όσο τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανικές κυρώσεις κράτησαν πολλές χώρες μακριά από την αγορά του ιρανικού πετρελαίου, οι κινεζικές εταιρείες ήταν αυτές που είχαν συνάψει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν γεγονός που ευνοούσε και τις δύο πλευρές,

Δεδομένου ότι το ιρανικό πετρέλαιο, αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των εισαγωγών αργού της Κίνας, με το Πεκίνο να έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες και με την Ρωσία για μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή και τις αποθήκες του ήδη γεμάτες, καθιστά το Ιράν να εξαρτάται από το Πεκίνο.

Και η Κίνα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να χάνει χρήματα εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά, πίσω από τις οποίες είναι το Ιράν.

Επισήμως η Κίνα έχει δηλώσει ότι «είναι ειλικρινής φίλος των χωρών της Μέσης Ανατολής και δεσμεύεται να προάγει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να επιδιώκει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις χώρες της Μέσης Ανατολής να ενισχύσουν τη στρατηγική τους ανεξαρτησία και να ενωθούν και να συνεργαστούν για την επίλυση ζητημάτων περιφερειακής ασφάλειας», ανέφερε στο Reuters.

Οι ΗΠΑ πίσω από τις πιέσεις

Ωστόσο, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις της Κίνας προς το ιράν καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχαν συνομιλίες με το ανώτερο στέλεχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Liu Jianchao.

Στις 14 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα -χωρίς να κατονομάσει τους Houthi ή να αναφέρει το Ιράν- και τη διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού και της διεθνούς εμπορικής τάξης.

Ο Βίκτορ Γκάο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Soochow της Κίνας, δήλωσε ότι η Κίνα, ως το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο, επηρεάστηκε δυσανάλογα από τη διακοπή της ναυτιλίας και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί πρώτη της προτεραιότητα.

Όμως ο Γκάο, πρώην Κινέζος διπλωμάτης και σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, είπε ότι το Πεκίνο θα θεωρούσε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ως τη βασική αιτία της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν θα ήθελε να αποδώσει δημόσια την ευθύνη στους Χούθι.

Πάντως δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Χούθι,αποκάλυψε ότι γνώριζαν ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προσπάθησαν να επηρεάσουν το Ιράν για να περιορίσουν τους Χούθι.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή