
Παγκόσμιο ντόρο έχει προκαλέσει το «πινγκ-πονγκ» δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, έχοντας εξελιχθεί σε επίδειξη δύναμης από τις δύο μεριές. Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να άνοιξε τον χορό, ωστόσο ο Σι Τζινπίνγκ δείχνει ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει. Πώς εξηγείται αυτό;
Η Κίνα, όπως εξηγεί το BBC, αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα που έχει τη δυνατότητα να μην υποχωρήσει μπροστά σε έναν «νταή» (σ.σ. bully), όπως έχουν αποκαλέσει επανειλημμένα τον Ντόναλντ Τραμπ οι Κινέζοι ηγέτες.

Πράγματι, πριν αρχίσει ο «χορός» των δασμών, η Κίνα είχε εντυπωσιακά ποσοστά εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο που ως προς το συνολικό ΑΕΠ της ασιατικής χώρας, το ποσοστό αυτό ανερχόταν μόλις στο 2%.
Είναι προφανές πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα στόχευε σε έναν εμπορικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που παλεύει να διορθώσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ύστερα από μια χρόνια κρίση στο real estate, υπερβολικό περιφερειακό χρέος και συνεχόμενη ανεργία των νέων της χώρας.

Παρά τις ανοικτές πληγές, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση απευθύνθηκε στους πολίτες της, λέγοντας πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση, και είναι ικανή να αντισταθεί στις αμερικανικές επιθέσεις. Είναι φανερό πως ο Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει καλά ότι οι δασμοί που επέβαλε σαν αντίποινα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ικανοί ώστε να τις βλάψουν.
Από την μεριά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έλεγε στους υποστηρικτές του πως θα ήταν εύκολο να εξαναγκάσει την Κίνα σε υποταγή, επιβάλλοντας της δασμούς. Αυτό είναι παραπλανητικό.
Το Πεκίνο δεν φαίνεται πρόθυμο να παραδοθεί
Την Παρασκευή (11/4), ο Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως είπε ο Κινέζος ηγέτης στον καλεσμένο του «από κοινού οφείλουμε να αντισταθούμε στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού», του Τραμπ.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πεκίνο, λίγες ώρες προτού η Κίνα αυξήσει ακόμα παραπάνω τους δασμούς της, σε προϊόντα από τις ΗΠΑ. Μια κίνηση - για πολλούς - απρόσμενη, μιας και η ασιατική χώρα υποστήριζε πως δεν θα ανταποκρινόταν σε περαιτέρω αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ.
Αυτή την εβδομάδα ο Σι πρόκειται να επισκεφτεί χώρες που έχουν πληγεί έντονα από τους αμερικανικούς δασμούς: Μαλαισία, Βιετνάμ και Καμπότζη. Οι υπουργοί του ήδη συναντήθηκαν με ομολόγους τους σε Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία και Ινδία, προκειμένου να μιλήσουν για καλύτερη και μεγαλύτερη εμπορική συνεργασία.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το BBC, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε επαφή και εξετάζουν την πιθανή άρση των ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά αυτοκίνητα. Ακούγεται η αντικατάσταση τους, από μια ελάχιστη τιμή για να αποτρέψουν ένα νέο γύρο ντάμπινγκ (σ.σ. αθέμιτος ανταγωνισμός).
Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι η Κίνα έχει πολλές επιλογές να εξετάσει, ακόμα και με τα νέα αυτά δεδομένα.
Για τους αναλυτές, αυτές οι αμοιβαίες αυξήσεις δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χάνουν το ουσιαστικό τους νόημα, καθώς έχουν ήδη διακόψει μεγάλο μέρος του εμπορίου μεταξύ τους. Πρόκειται πλέον - για τους αναλυτές - περισσότερο ως συμβολική κίνηση, παρά ουσιαστικό μέτρο.
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ δημοσίευσε το παραπάνω βίντεο του προέδρου Μάο, στον λογαριασμό της στο X. Ο ίδιος παρουσιάζεται, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, να λέει στις ΗΠΑ ότι «όσο και αν διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ».
(με πληροφορίες από BBC)