Η συντονισμένη και εντεινόμενη πίεση που ασκεί σε όλο και περισσότερα νησιά το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» σε συνδυασμό με την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, την πολιτική βούληση και την ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, φαίνεται πως ήδη αποδίδει καρπούς με τις πρώτες ανακτήσεις παραλιών που είχαν καταληφθεί αυθαίρετα και παρανόμως από ξαπλώστρες που ”ξηλώθηκαν”.
Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου όπως αναφέρει η ΕΡΤ ενώ στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων απο την παραλία.
Στο φως όμως έρχονται και νέες καταγγελίες αυτή την φορά από την Νάξο που δείχνουν πως οι αυθαίρετες παρεμβάσεις ιδιωτών που εκμεταλλεύονται ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις σε παραλίες προχωρούν ακόμη και σε παρεμβάσεις που καταστρέφουν την ίδια τη παραλία. Όπως για παράδειγμα με την...αφαίρεση βράχων!
Δήμαρχος Πάρου: ”Ελέγχουμε...δεν θα επιτρέψουμε παράνομη κατάληψη”
Η αρχή βέβαια, αυτής της δυναμικής κινητοποίησης που οδηγεί σε αυτά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έγινε από την Πάρο με την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες η οποία όμως παράλληλα ή συνακόλουθα εξαπλώνεται σε Ρόδο, Νάξο, Σέριφο κ.α.
Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την πολιτεία, με την κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα έτσι ώστε οι παραλίες ναι μεν να αξιοποιούνται όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά να υπάρχει χώρος για τους λουόμενους οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός ξαπλώστρας – και επίσης να δούμε επιτέλους και το θέμα της τιμής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ.
Καταγγελία για Νάξο: Μπήκε στη θάλασσα εκσκαφικό ιδιώτη και έβγαζε τα βράχια από την παραλία Πλάκα
Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες του κινήματος στην Πάρο πως επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες έχουν προσλάβει ακόμη και σωματοφύλακες, μια άλλη σοβαρή καταγγελία έρχεται από την Νάξο που δείχνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας.
Η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι στο νησί υπάρχουν δύο θέματα, το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%.
Το δεύτερο, όπως ανέφερε είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.
Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας».
Επίσης τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.
Μετά το κίνημα πολιτών και τον Άρειο Πάγο, παρέμβαση της Πολιτείας
Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες προς διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ”δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες”.
Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ′ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, ”σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν”.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ