Το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται πίσω από την ληστεία των 450 πολύτιμων κέλτικων νομισμάτων στο ρωμαιοκελτικό μουσείο στη βαυαρική πόλη Manching, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Τα 483 νομίσματα ανακαλύφθηκαν το 1999 κατά τις ανασκαφές ενός αρχαίου οικισμού κοντά στη σημερινή πόλη Manchning, χρονολογούνται από τον 3ο π.χ αιώνα και από τα βασικά εκθέματα του Κέλτικου/ Ρωμαϊκού Μουσείου.
″Η απώλεια του κελτικού θησαυρού είναι μια καταστροφή”, δήλωσε ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνών της Βαυαρίας Markus Blume ο οποίος τόνισε πως «τα χρυσά νομίσματα είναι αναντικατάστατα.”.
Οι ληστές έκοψαν το ηλεκτρικό σε ολόκληρη της πόλη, απομονώνοντας τα συστήματα ασφαλείας και τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες τη στιγμή της ληστείας γεγονός που παραπέμπει στο οργανωμένο έγκλημα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνεις απλά σε ένα μουσείο και δεν παίρνεις αυτόν τον θησαυρό μαζί σου», είπε ο υπουργός Επιστημών και Τεχνών της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλουμ.
Οι αρχές φοβούνται ότι ο θησαυρός, αξίας εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να λιώσει, πράγμα που σημαίνει ότι τα νομίσματα σε σχήμα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Η ληστεία είναι η τελευταία σε μια σειρά ληστειών υψηλού προφίλ μουσείων στη Γερμανία.
Το Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης χτυπήθηκε από κλέφτες το 2019, οι οποίοι οργάνωσαν μια τολμηρή νυχτερινή επιδρομή στο Μουσείο Green Vault. Αυτή η ληστεία άξιζε τουλάχιστον 113,8 εκατομμύρια ευρώ (117 εκατομμύρια δολάρια).