Κινέζοι γιατροί φυλακίστηκαν για παράνομη συγκομιδή οργάνων

Έπαιρναν όργανα από θύματα ατυχημάτων.
Shannon Fagan via Getty Images

Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί, φυλακίστηκαν στην Κίνα για παράνομη συγκομιδή οργάνων από θύματα ατυχημάτων, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, παραπλανούσαν τις οικογένειες των νεκρών για να πιστεύουν πως λάμβαναν χώρα επίσημες δωρεές οργάνων.

Μεταξύ του 2017 και του 2018, αφαίρεσαν συκώτια και νεφρά από 11 ανθρώπους σε νοσοκομείο της επαρχίας Ανχουΐ.

Η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη οργάνων, και προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση μέσω δημοσίων δωρεών. Σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ, το κύκλωμα περιελάμβανε τέσσερις υψηλόβαθμους γιατρούς που εργάζονταν στον τομέα των δωρεών σε νοσοκομεία.

Όπως αναφέρθηκε, στοχεύονταν θύματα τροχαίων ή ασθενείς που υπέφεραν από εγκεφαλική αιμορραγία στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Κομητείας Χουαϊγιάν στον Ανχουΐ. Οι επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας, Γιανγκ Σουξούν, προσέγγιζε τα μέλη των οικογενειών των ασθενών και ρωτούσε εάν συναινούσαν στη δωρεά των οργάνων των αγαπημένων τους. Τα μέλη των οικογενειών υπέγραφαν πλαστές δηλώσεις συναίνεσης.

Τα θύματα μεταφέρονταν από το νοσοκομείο τη νύχτα, και τα πήγαιναν σε ένα βαν που είχε τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζει με ασθενοφόρο, όπου οι γιατροί αφαιρούσαν τα όργανα. Αυτά πωλούνταν στη συνέχεια σε μεμονωμένα άτομα ή σε νοσοκομεία με τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έρχονταν κρυφά σε επαφή, σύμφωνα με αναφορές.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν ο γιος ενός εκ των θυμάτων άρχισε να έχει υποψίες: Μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2018, ο Σι Σιανγκλίν έλεγξε ξανά τα έγγραφα που είχε λάβει η οικογένειά του όταν συμφώνησε σε δωρεά οργάνων και βρήκε ανακρίβειες- μεταξύ των οποίων κενά σημεία στα χαρτιά. Όπως διαπίστωσε, δεν υπήρχαν αρχεία της δωρεάς της μητέρας του είτε στις αρχές της επαρχίας είτε στο κινεζικό κέντρο διαχείρισης δωρεών στο Πεκίνο. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε κινεζικό ΜΜΕ, όταν ρώτησε τον Γιανγκ για αυτό, του προσφέρθηκαν απευθείας πολλά χρήματα για να σιωπήσει. «Τότε ήμουν σίγουρος πως κάτι περίεργο συνέβαινε» είπε- και ήταν η στιγμή που ενημέρωσε τις αρχές.

Τα έξι μέλη του κυκλώματος καταδικάστηκαν τον Ιούλιο για το έγκλημα της «σκόπιμης καταστροφής πτωμάτων». Η υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας τώρα, αφού ο Σι μίλησε σε τοπικά ΜΜΕ.

Η Κίνα είχε δεχτεί έντονες κατηγορίες στο παρελθόν για συγκομιδή οργάνων από εκτελεσθέντες κρατουμένους, μια πρακτική που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Σταμάτησε επίσημα το 2015, μα οι αρχές είχαν πει ότι θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση στο θέμα.

Δημοφιλή