Την «πόρτα» της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου ανοίγουν από σήμερα οι εισαγγελικές αρχές, μετά την ανάθεση σε δυο εισαγγελείς ανηλίκων να διεξάγουν έρευνα για όσες συγκλονιστικές ιστορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία των δομών του Οργανισμού και τις κακοποιήσεις που υφίσταντο τα παιδιά στη διάρκεια της φιλοξενίας τους.
Κιβωτός του Κόσμου: 10 καταγγελίες στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων ανηλίκων της Αικ. Κοπελάκη και της Δάφνης – Κυριακής Τσιχλή που ανέλαβαν την ποινική προκαταρκτική έρευνα θα βρεθούν 10 καταγγελίες, οι οποίες είχαν φτάσει στο Συνήγορο του Πολίτη και αφορούν κυρίως κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.
Ήδη, οι πρώτοι μάρτυρες – κυρίως παιδιά που έχουν καταγγείλει τις συνθήκες – θα βρεθούν στα γραφεία των εισαγγελικών αρχών. Στη διάθεσή τους έχουν και τα στοιχεία από 7 καταθέσεις τις οποίες έδωσαν φιλοξενούμενοι των δομών της Κιβωτού, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται σε 4 κατηγορούμενους. Πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος και 3 εργαζόμενους.
Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών αφορούν σε πρώτη φάση την διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία που θα οδηγούν σε άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Πρόθεση είναι να προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης με την Εισαγγελία Ανηλίκων να λαμβάνει καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες πράξεις τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη μαρτυρα που κατοικεί στο εξωτερικό και επιθυμεί να καταθέσει. Για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης εξετάζεται το ενδεχόμενο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.
Κιβωτός του Κόσμου: «Ξηλώθηκε» η Διοίκηση, παραμένουν ερωτήματα
Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μετά το τσουνάμι των καταγγελιών για κακουργήματα στις δομές της, καταγγελίες που βάζουν στο κάδρο και το ίδιο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης.
Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν. «Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε χρειάζεται ούτε αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί αυτή θα αφορά τα παιδιά», τόνισε.
Ωστόσο, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον έλεγχο που ασκεί η Πολιτεία σε τέτοιες ΜΚΟ καθώς προκύπτει πως δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα και περιορίζεται μόνον σε ορισμένες επιτόπιες επιφανειακές έρευνες.
Οι ανάδοχες οικογένειες
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες πολύ μικρός αριθμός παιδιών, που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου» βρέθηκε σε ανάδοχες οικογένειες. Υπήρξαν αντιθέτως καταγγελίες πως ενώ είχε υπάρξει ενδιαφέρον και μάλιστα κατ’ επανάληψη από οικογένειες, οι οποίες πληρούσαν τις προδιαγραφές, η απάντηση του Οργανισμού ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση στρέφεται στην αποιδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας προχωρώντας σε 3 βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.
Οι εν λόγω αλλαγές είναι:
* Μείωση του χρόνου που απαιτείται από την αίτηση μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
* Θέσπιση επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
* Διεύρυνση ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί, τα 50 έτη