Άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, από παιδιά που έχουν διαβιώσει στις δομές και καταθέτουν πως έχουν πέσει θύματα ασέλγειας και ξυλοδαρμών από υπαλλήλους και στελέχη.
Όπως μετέδωσε στο OPEN, η εισαγγελέας που ανέλαβε την έρευνα παρέλαβε τον φάκελο των καταθέσεων, στις οποίες κεντρικό πρόσωπο της δομής κατονομάζεται για ασελγείς πράξεις. Ο 19χρονος που κατέθεσε στη ΓΑΔΑ, “φωτογραφίζει” υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ για τις ασελγείς πράξεις σε βάρος του και αναφέρει ότι εκμυστηρεύτηκε τα όσα συνέβαιναν σε άλλα δύο παιδιά από τη δομή, το ένα εκ των οποίων υπήρξε μάρτυρας των ως άνω πράξεων και έχει ήδη καταθέσει στις Αρχές.
Κιβωτός του Κόσμου: Τα ταξίδια του στελέχους με τη “συνοδεία” των ανήλικων παιδιών
Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών μπαίνουν τα ταξίδια του στελέχους που κατηγορείται για ασέλγεια σε διάφορες περιοχές της χώρας, στα οποία φαίνεται να τον “συνόδευαν” συγκεκριμένα παιδιά από τη δομή. Ακόμα και όταν πήγε στο νησί όπου έγινε η ασέλγεια και υπήρξε η μαρτυρία του ανήλικου παιδιού, τα συγκεκριμένα παιδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Περιέργως, είχαν «συνοδεύσει» το κεντρικό αυτό πρόσωπο στο ταξίδι του. Η έρευνα της εισαγγελίας θα επικεντρωθεί στα διάφορα ταξίδια, προκειμένου να εξαγάγει στοιχεία που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω έρευνα και θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις κρατικές ενισχύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε στο MEGA, ότι με δική του πρωτοβουλία, το υπουργείο πήρε πίσω τις ενισχύσεις που είχε παράσχει στη ΜΚΟ. “Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι”, τόνισε ο υπουργός.
Στις καταγγελίες αναφέρθηκε με τη σειρά της και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υπουργός αρχικά διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση αναφορικά με τη συμμετοχή της σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022, όπου της γνωστοποιήθηκε καταγγελία μίας 22χρονης αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».
«Με ακούτε φορτισμένη γιατί κάνω ακριβώς το αντίθετο. Είμαι εδώ για να ζητήσω στον κόσμο να κάνει ακριβώς το αντίθετο. 1107 γραμμή παιδικής προστασίας. Όλοι μιλάμε!» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Σε ερώτηση σχετικά με τον κρατικό έλεγχο στις δομές αυτές επισήμανε πως ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν κανόνες και η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ειδικούς παιδικής προστασίας, μίλησε με τη unicef, τον Συνήγορο του Παιδιού και του Πολίτη και «καθίσαμε όλοι μαζί το καλοκαίρι και φτιάξαμε τις προδιαγραφές και τους κανόνες των δομών φιλοξενίας».
Επιπλέον, η υφυπουργός τόνισε πως όσες καταγγελίες τις γνωστοποιήθηκαν και αφορούσαν κακοποίηση παιδιών σε δομές φιλοξενίας, τις κατέθεσε η ίδια στον Άρειο Πάγο.
«Έχουμε ορίσει βάσει νόμου σε κάθε δομή έναν ειδικό παιδικής προστασίας, ο οποίος είναι καταγεγραμμένος με ειδική εκπαίδευση» είπε η υπουργός. Αποκάλυψε πως κάθε ίδρυμα έχει εγγεγραμμένο τον δικό της κοινωνικό λειτουργό, όπως και η «Κιβωτός» και μάλιστα «για να τον προστατέψουμε έχει το ακαταδίωκτο, έτσι ώστε να μπορέσει να μιλήσει και να μην φοβάται ότι κάποιος θα τον κυνηγήσει» κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.
Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς σε Βόλο και Πωγωνιανή
Η Κιβωτός του Κόσμου καταγγέλεται ότι είχε μετατραπεί σε χώρο βασανιστηρίων για νεαρό ο οποίος αναφέρει ότι στέλεχος της δομής είχε χτυπήσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά κι άλλα παιδιά που διαβιούσαν στη δομή.
Την ίδια στιγμή, κλήση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων επέδωσε την Παρασκευή (18/11) η Εισαγγελία για κατάθεση με όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και τον Β. Σιώμο, 18χρονος φιλοξενούμενος στην δομή της Κιβωτού στην Πωγωνιανή προέβη σε καταγγελίες σχετικά με την δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός το κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.
Ο 18χρονος μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους παιδαγωγούς που εργάζονταν στην δομή της Πωγωνιανής. Οι συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό στην δομή της Πωγωνιανής, ήταν σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον 18χρονο, ο οποίος όμως ανέφερε πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται πως χτύπησαν παιδιά. Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.
Οι καταγγελίες του 18χρονου αφορούν και στην δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.
Κιβωτός του Κόσμου: Τι απαντά η διευθύντρια της δομής του Βόλου
Η διευθύντρια της δομής του Βόλου, Ευανθία Καραβοσιάνη αναφέρθηκε στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σημειώνοντας ότι δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Εισαγγελία ή την Αστυνομία.
“Δεν μπορώ να κάνω κάποια τοποθέτηση, γιατί κι εγώ η ίδια δεν έχω κάποια ενημέρωση. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Εισαγγελία ούτε από την Αστυνομία. Ό,τι το μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από εσάς. Εμείς εδώ συνεχίζουμε και κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά, όπως την κάναμε”.
Σχετικά με τις αναφορές που είχε κάνει ο γυμναστής και συνεργαζόμενος με τη δομή, Χ. Χλίτσιος για κακοποίηση των παιδιών, η διευθύντρια της δομής ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποια σχετική δήλωση. “Βεβαίως (την γνωρίζω) απλά τώρα δεν μιλάμε για τον κ. Χλίτσιο. Μου αναφέρεστε σε κάποια άλλη περίπτωση. Δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση την δεδομένη χρονική στιγμή. Πρώτα μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα πιο σοβαρά και μετέπειτα θα γίνουν κάποιες άλλες δηλώσεις”.
Ερωτώμενη αν γνωρίζει σε ποιον άνθρωπο μπορεί να αναφέρονται τα παιδιά απάντησε ” Μα καλά-καλά δεν ξέρω ποιο είναι το παιδί. Σας λέω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση. Μιλάμε για 300 παιδιά με τις δομές και για 100 – 200 υπαλλήλους. Είναι κάτι, το οποίο θέλει διερεύνηση. “Θέλω απλά να ξεκαθαρίσω με τον κ. Χλίτσιο ότι ήταν άλλο γεγονός, ούτε θέλω να μπλέξω το όνομα του κ. Χλίτσιου. Έφυγε, τελείωσε η συνεργασία μας. Στην περίπτωση του κ. Χλίτσιου ως δομή πράξαμε τα απαραίτητα. Από την αρχή μέχρι το τέλος”.
Η διευθύντρια της δομής τόνισε ότι αυτό που βιώνουν είναι πολύ δύσκολο, καταλήγοντας “Είναι όλα δημοσιεύματα. Δεν έχει καλέσει κάποιος από την Αστυνομία, από την Εισαγγελία, κάποιος. Δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα”.
π. Αντώνιος: “Ανυπόστατα ψεύδη οι καταγγελίες”
Τις καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα και αφορούν την «Κιβωτό του Κόσμου» σχολίασε ο Πατέρας Αντώνιος ο οποίος τις χαρακτήρισε ως «ανυπόστατα ψεύδη», ενώ παράλληλα εξέφρασε και την οργή του.
«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος», είπε ο πατέρας Αντώνιος στην ΕΡΤ.
«Ξαφνικά μιλάει ο καθένας για ένα έργο 25 χρόνων χωρίς αποδείξεις, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Θα ήθελα ένα σεβασμό», ανέφερε στη συνέχεια. «Έχουμε τεράστια εμπειρία. Ζούμε μέσα στο έργο, γιατί θέλω να έχω πάντα την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη». Τόνισε ο Πατέρας Αντώνιος.