Το 2017, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, έφτιαξαν ένα πολύ πετυχημένο μποστάνι, γεμάτο λαχανικά και λουλούδια. Ενα χρόνο αργότερα, τους χτύπησε την πόρτα η Εφορία και υποχρεώθηκαν να το κλείσουν.
«Όταν στις άλλες χώρες οι σχολικοί συνεταιρισμοί χρηματοδοτούνται, στην Ελλάδα, φορολογούνται» δήλωσε στη HuffPost Greece, o διευθυντής του σχολείου, Βασίλης Μισαηλίδης.
Αν δεν πληρωθεί το τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ που ζητάει η Εφορία, ο λαχανόκηπος θα μείνει ανάμνηση.
«Πρέπει να βγει διυπουργική απόφαση που να καλύπτει τους σχολικούς συνεταιρισμούς», δηλώνει ο κύριος Μισαηλίδης, που δεν βλέπει άλλη λύση, μέχρι στιγμής, από το λουκέτο.
Πώς άρχισε η ιστορία;
Όλα άρχισαν όταν το σχολείο άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, δημιουργώντας μάλιστα το δικό του ΑΦΜ, καθώς σύμφωνα με το νόμο που υπάρχει από το 1997, «όταν τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού ξεπεράσουν το ποσό των 30.000 δραχμών (100 ευρώ), υποχρεούνται να καταθέσουν τα υπόλοιπα στην τράπεζα. Το περασμένο έτος ξεπέρασαν το ποσό αυτό και τα υπόλοιπα κατατέθηκαν στη τράπεζα όπως όριζε ο νόμος. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους σχολικούς συνεταιρισμούς, αγνόησαν τη λέξη «σχολικός» και συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι κανονική επιχείρηση.
«Προσπαθήσαμε να δείξουμε στα παιδιά να είναι έννομοι, αλλά υπήρχε η ερώτηση “γιατί έπρεπε να είμαστε νόμιμοι; Αν δεν δηλώναμε τα χρήματά μας όπως ορίζει ο νόμος δεν θα συνέβαινε όλο αυτό» αναφέρει ο διευθυντής. Με άλλα λόγια, το να είσαι νόμιμος στην Ελλάδα είναι κατάρα.
Η πρώτη καμπάνα
«Όταν καταθέσαμε τη φορολογική μας δήλωση τον περασμένο Ιούλιο, το εκκαθαριστικό έγραφε τέλος επιτηδεύματος 135 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο» συνεχίζει ο κύριος Μισαηλίδης περιγράφοντας τον Γολγοθά που πέρασαν για να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για σχολική δραστηριότητα, χωρίς κάποια θετική εξέλιξη. «Τα έσοδά μας για το 2017 ήταν 260 ευρώ από τις δωρεές των μελών. Πληρώσαμε τα 135 ευρώ και αναμένονται και τα υπόλοιπα “χαράτσια” που συνολικά θα κυμανθούν από 500 έως 600 ευρώ», τονίζει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, 45 μαθητές της Δ‘, της Ε’ και της ΣΤ′ Δημοτικού, αναμένεται να μην ασχοληθούν ξανά σύντομα με τη γεωργία.
Η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου είναι εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ήταν συμπαραστάτης των προσπαθειών του σχολείου, αλλά δεν κατάφερε να βρεί κάποια ουσιαστική λύση. Την προσπάθεια εύρεσης διυπουργικής απόφασης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών έκανε και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέζη, καταθέτοντας πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άκαρπη.
Το αβέβαιο μέλλον
Τα βεβαιωμένα χρέη πρέπει να πληρωθούν, τονίζουν οι αρμόδιοι. Ο διευθυντής τονίζει πως η δικαίωση θα έρθει αν όχι μόνο δεν επιβαρυνθούν από το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, καθώς το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά και να αλλάξει η νομοθεσία για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μόνο καλά στοιχεία επιφέρει στον εκάστοτε μαθητή που συμμετέχει.
«Ας κάνουμε την αρχή, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να βγουν στην επαιτεία για να αποπληρώσουν ένα χρέος που ουσιαστικά δεν τους αναλογεί, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωσή τους.
Η ανακοίνωση
«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!!
Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται.
Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.
Για την ιστορία
«Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.
Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα!
Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.
Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας.»