Κλεμμένος πίνακας του Τιτσιάνο που βρέθηκε μετά από χρόνια ενδέχεται να μην είναι αυθεντικός

Είχε κλαπεί το 2004 και εντοπίστηκε σε ατελιέ στην περιοχή Άστι του Πιεμόντε.
Nicolò Campo via Getty Images

Στον πίνακα του Τιτσιάνο, «Gentiluomo con berretto nero» (Πορτρέτο άνδρα με μαύρο μπερέ), που φιλοτέχνησε το 1512 ο Δάσκαλος της Αναγέννησης και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της σχολής της Βενετίας, ένας άνδρας με κόκκινα γένια και καπέλο κοιτάζει επίμονα.

Το έργο εξαφανίστηκε το 2004 και οι αρχές δεν γνώριζαν πού βρισκόταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρι που οι καραμπινιέροι σε συνεργασία με την Αρχή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, το εντόπισαν και το επέστρεψαν στην χώρα.

Η Αρχή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας εκτιμούσε ότι το πορτρέτο, η αξία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (6,5 εκατ. ευρώ), είχε μεταφερθεί παράνομα στην Ελβετία. Όμως, μια πληροφορία οδήγησε την ιταλική αστυνομία σε ένα ατελιέ στην περιοχή Άστι του Πιεμόντε, όπου τελικά και βρέθηκε. Ο πίνακας επέστρεψε στο ιταλικό κράτος στις 19 Μαΐου, ενώ δύο Ελβετοί πολίτες βρίσκονται υπό έρευνα.

Είναι όμως αυθεντικός;

Την ημέρα ωστόσο που πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του πίνακα στο ιταλικό κράτος ο κριτικός τέχνης Βιτόριο Σκάρμπι, είπε ότι δεν είναι γνήσιος κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αντρέα Ντονάτι, ο οποίος θεωρείται από τους πιο έγκυρους μελετητές του Τιτσιάνο και της τέχνης της Αναγέννησης, δηλώνοντας ότι το ύφος του έργου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του σπουδαίου ζωγράφου.

«Δεν μπορώ να δω καν τη σκιά του Τιτσιάνο σε αυτό το πορτρέτο», είπε ο Αντρέα Ντονάτι χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος», την αναγνώριση του ως γνήσιο έργο του κορυφαίου ζωγράφου.

Οι Καραμπινιέροι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Τιτσιάνο, αλλά ο Αντρέα Ντονάτι διαφωνεί σοβαρά όσον αφορά τη γνησιότητα του. «Όλοι μπορούν να ”γνωρίσουν” τον Τιτσιάνο στις εκκλησίες και τα μουσεία όπου φυλάσσονται τα έργα του. Αλλά το να αναγνωρίσει κανείς τα έργα του μπορεί να γίνει μόνο από εκείνους που τον έχουν μελετήσει επί σειρά ετών, αποδεικνύοντας ότι έχουν τις γνώσεις πάνω στις πηγές, την ύλη και την ιστορία της τέχνης».

Με πληροφορίες από: Smisthonian Magazine, Forbes, Artnet News

Δημοφιλή