Ένας μουσουλμάνος κληρικός συνελήφθη με την κατηγορία της βλασφημίας και της ρητορικής μίσους μετά την απόφασή του να επιτρέψει στις γυναίκες να κηρύττουν και να προσεύχονται δίπλα στους άνδρες, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος του κόσμου, την Ινδονησία.
Ο 77χρονος Πανζί Γκουμιλάνγκ ο οποίος διευθύνει το οικοτροφείο Al-Zaytun στην περιοχή Ιντραμάγιου της Δυτικής Ιάβας, στην Ινδονησία, συνελήφθη, δήλωσε ο αξιωματούχος της Εθνικής Αστυνομίας της Ινδονησίας Ντγιουχαντανί Ραχάρντγιο στους δημοσιογράφους έξω από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών.
Το οικοτροφείο που φιλοξενεί περίπου 5. 000 μαθητές, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν δημόσιες αντιδράσεις για τις ανορθόδοξες πρακτικές του, όπως το να επιτρέπει σε άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται ο ένας δίπλα στον άλλον και σε γυναίκες να γίνονται ιμάμηδες. Οι συνεδρίες προσευχής δεν ακολουθούν τον διαχωρισμό των φύλων, όπως συμβαίνει σε άλλα ισλαμικά οικοτροφεία στην Ινδονησία, γεγονός που εξόργισε ορισμένες θρησκευτικές ομάδες.
«Οι αστυνομικοί ερευνητές ξεκίνησαν τις νομικές ενέργειες», δήλωσε ο Ντγιουχαντανί. «Ο Πανζί θα κρατηθεί στο κατάστημα κράτησης της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών για 20 ημέρες», πρόσθεσε.
Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τι είχε πει ή κάνει ο Πανζί που συνιστούσε βλασφημία, αλλά δήλωσε ότι ενεργούσε κατόπιν δημόσιων καταγγελιών.
Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κληρικό Συμβούλιο της Ινδονησίας δήλωσε ότι διερευνά το οικοτροφείο για «λανθασμένες θρησκευτικές πρακτικές». Εάν κριθεί ένοχος για βλασφημία και ρητορική μίσους, ο Πανζί θα έρθει αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.
«Άδικη σύλληψη» και «στροφή της χώρας προς τη θρησκευτική δεξιά»
Ένας από τους υποστηρικτές του Πανζί, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για το φόβο αντιποίνων, δήλωσε ότι η σύλληψή του ήταν «άδικη» και αντανακλά τη στροφή της χώρας προς τη θρησκευτική δεξιά.
«Και λοιπόν; Πήγε ενάντια στο ρεύμα - αξίζει δηλαδή να τιμωρηθεί για τη συμπόνια του;» ρώτησε ο υποστηρικτής.
Νόμοι περί βλασφημίας «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλα» κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων
Ο Πανζί υποστήριζε ανοιχτά το να γίνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες ιμάμηδες, ώστε να μπορούν να καθοδηγούν και τους άλλους στην προσευχή, κάτι που για την ινδονησιακή κοινωνία δεν είναι φυσιολογικό. Προωθεί την ισότητα των φύλων μέσα στο Ισλάμ, αλλά αυτό έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς.
Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι η θρησκευτική ελευθερία και η ανεκτικότητα «απειλούνται» στην Ινδονησία και ότι οι νόμοι περί βλασφημίας «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλα» κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ανθρώπων που θεωρείται ότι ασκούν κριτική στο Ισλάμ.