Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα αυξήσει την παραγωγή αργού σε ύψος ρεκόρ, ανεβάζοντας τους τόνους στον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία και πρακτικά απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Μόσχας για νέες συνομιλίες.
Η σύγκρουση των δύο τιτάνων του πετρελαίου προκάλεσε μια πτώση 25% στις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, προκαλώντας panic selling και μεγάλες απώλειες στους δείκτες της Γουόλ Στριτ, που έχουν ήδη δεχτεί βαριά πλήγματα από το ξέσπασμα του κορονοϊού.
Την Τρίτη ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, δήλωσε ότι ο κολοσσός θα αυξήσει την παραγωγή του στα 12,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο για πελάτες εντός και εκτός του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι 300.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από τη μέγιστη δυνατότητα παραγωγής της, υποδεικνύοντας πως η Aramco ίσως να αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο που βρίσκεται σε αποθήκευση.
Η Σαουδική Αραβία επίσης συμφώνησε με το Κουβέιτ για επανέναρξη της παραγωγής από πετρελαιοπηγές που διαχειρίζονται από κοινού στην αποκαλούμενη Ουδέτερη Ζώνη, παραγωγή λαμβάνεται υπόψιν στις δυνατότητες παραγωγής της Aramco, στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είπε στον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πως οι αγορές ενέργειας πρέπει να παραμείνουν «σε τάξη» εν μέσω αυξανόμενων προβληματισμών πως επιπλέον παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα προκαλούσε χρεοκοπίες μεταξύ των Αμερικανών παραγωγών υψηλότερου κόστους σχιστολιθικού πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία παράγει περίπου 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους τελευταίους μήνες. Το βασίλειο έχει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε αποθήκευση, ώστε να μπορεί να προμηθεύει πετρέλαιο πάνω από τις δυνατότητες παραγωγής του.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 10% την Τρίτη, πάνω από τα 37 δολάρια το βαρέλι, αφού ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να συζητήσει νέα μέτρα με τον ΟΠΕΚ, πρακτικά τείνοντας κλάδο ελαίας προς το Ριάντ. Ωστόσο ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπν Σαλμάν, φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα. «Δεν μπορώ να βρω λογική σε συναντήσεις τον Μάιο- Ιούνιο που θα έδειχναν απλά την αποτυχία μας να βρούμε τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει σε μια τέτοια κρίση και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» είπε στο Reuters ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.
(με πληροφορίες από Reuters)